Ismét csökkent a háziorvosok száma: újabb praxisok üresedtek meg idén

HelloVidék   
  Megosztom
Ismét csökkent a háziorvosok száma: újabb praxisok üresedtek meg idén

A történelmi jelentőségű orvosi béremelésből pár szakma kimaradt, köztük például a háziorvosoké. Bár kaptak ígéretet a bérrendezésre, addig is újra rápillantottunk az országos listára, jelenleg mennyi a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Elöljáróban annyit: nem állt meg a háziorvosok eltűnése a rendszerből. Nagyon nem - írja az mfor.hu.

Ahogy a portál írja, 2010-ben 176, tavaly októberben 399 darab, 2020 januárjában pedig 404 üres háziorvosi praxis volt. Ez a szám idén októberben 468-ra emelkedett.

Érdekesség, hogy ez a szám az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listája szerint ennyi, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) adatai szerint már 542 (!). A számok eltérése mögött csak arra tudunk tippelni, hogy az ÁEEK-lista nem tartalmazza esetleg a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisokat

- számolt be róla a portál.

Ahogy írták, a Háziorvosok Online Szervezete a kiugróan magas számú üres praxisok miatt idén májusban közzétette honlapján részletes javaslatcsomagját, amivel megállíthatónak látják a helyzet további romlását.

A legjöbb megoldásnak azt tartanák, ha összevont praxisokat hozhatnának létre. A kor követelményeinek megfelelő, praxisközösségi működéshez is infrastruktúrát biztosító központi rendelővel, ahol biztosított a folyamatos orvosi ellátás. A központi rendelő kialakítását követően az összevont praxishoz tartozó kistelepülések rendelőit csak elsősegélynyújtó helyként használnák.

Jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak. Ugyan a kormány próbálja motiválni az érintetteket, de kevés sikerrel. A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről

- írja a portál.

Hozzátették, 2019. október 15-éig volt lehetőségük a házi- és fogorvosoknak a pályázatok benyújtására. A pályázaton elnyerhető támogatási összeg a háziorvosi és fogorvosi letelepedési pályázat esetében nettó 12-20 millió forint közötti összeg volt. Ez attól függöt, hogy mennyi ideje betöltetlen a háziorvosi/fogorvosi szolgálat.

A háziorvosi praxisjog vásárlási pályázat esetében pedig maximum nettó 4 millió forint volt az elnyerhető támogatás. A portál beszámolója szerint összesen 145 pályázat érkezett az év során a NEAK-hoz: 36 háziorvosi és 30 fogorvosi letelepedési, továbbá 79 háziorvosi praxisjog-vásárlási pályázat. A 145 pályázatból 139 kapott nyertes minősítést. A 139 nyertes pályázóból 3 visszalépett, így végül 136 orvossal (108 háziorvossal és 28 fogorvossal) kötöttek támogatási és finanszírozási szerződést. A 108 szerződött háziorvos közül 76 nő és 32 férfi. Jó hírnek számít, hogy átlagos életkoruk 41,4 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi életkor meghaladja az 58 évet.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

háziorvos

praxis

háziorvosi praxis

háziorvosi rendelő