Csalódottak a káposztatermesztők: kiszorítja az import zöldség a magyar terméket?

HelloVidék   
  Megosztom
Csalódottak a káposztatermesztők: kiszorítja az import zöldség a magyar terméket?

Az import letöri az árakat - számolt be róla a szon.hu. A káposztatermesztők ennek nem örülnek. A portálnak Fekete Szabolcs termesztő számolt be tapasztalatairól. Mint mondja, hektáronként eddig 500 mázsa káposztát tudott betakarítani.

A termésmennyiségem sajnos elmaradt a tavalyitól, ugyanis az idén a káposztaföldemet több alkalommal is elverte a jég, majd a gyakori, heves zivatarok is megtizedelték a termést, ráadásul a sok eső miatt a különféle betegségek miatt szintén csökkent a termésmennyiség

- magyarázta a portálnak a káposztaszezon eddigi tapasztalatait a Ramocsaházán gazdálkodó Fekete Szabolcs. Hozzátette, sajnos a termelői ár is alacsonyabb a tavalyitól, nagyjából 25-30 százalékkal.

Most egy kilogramm fejes káposztáért 150 forintot kapok, az előző évben ezért 200 forintot is adtak. A legnagyobb probléma az, hogy a lengyel import letöri a hazai árakat. Hiába kerül a piacra a magyar káposzta, és termelő bizakodik egy normális árban, a nagybani piacokon már réges-rég ott a lengyel káposzta. Sajnos ott tartok, hogy jó pár éve nem tárolok be télre káposztát, mert nem tudom rendes áron eladni

- mondta a fiatal ramocsaházi gazda.

Hozzátette, az idén május végén kezdték a káposzta betakarítását, ami eltarthat november végéig. Hektáronként negyvenezer tövet ültettek el, az eddigi hozam nagyjából 500 mázsa hektáronként.

Sajnos azóta küzdünk a külföldi import ellen, amióta beléptünk az unióba. Az importzöldségekkel nem is volna akkora baj, de azt nagyon is problémásnak tartom, ha valaki számla nélkül értékesíti

- hangsúlyozta a Fekete Szabolcs.

Ahogy a lap írta, átlagosan 3,6-3,7 millió tonna káposztát takarítanak be az EU-ban évente. Az unió legnagyobb termelője Lengyelország, ahol tavaly 13 százalékkal, 800 ezer tonnára csökkent a káposztatermés, ez kihatott az idei kínálatra is.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon az elmúlt évtized legkisebb mennyisége (40,5 ezer tonna) termett tavaly fejes káposztából

- olvasható a FruitVeB szakmaközi szervezet honlapján.

A közösség belső piacán a legnagyobb fejes- és vöröskáposzta-exportőr, valamint a legnagyobb importőr is Hollandia volt 2019-ben. Az idei év első fél évében Hollandia (a kis kereslet miatt) 22 százalékkal, 41,8 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára, míg Lengyelország enyhén (2 százalékkal), 14,7 ezer tonnára növelte. Magyarországra nagyjából duplaannyi káposzta szokott bekerülni, mint amennyi elhagyja az országot. 2019-ben a beszállított mennyiség 4,40 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,07 ezer tonna káposzta került. Az idei év első fél évében az import 38 százalékkal, 2,12 ezer tonnára csökkent.

- derült ki a FruitVeB tájékoz­ta­tásából.

Mint írják, Hollandia most kevésbé aktív az uniós piacon – így hazánkban is –, míg a lengyelek erősítették pozícióikat – nálunk szintén, ebből az irányból 52 ­szá­zalékkal, 92,3 tonnára nőtt az import ebben az évben.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

káposzta

káposztatermés

termés

káposzta termés

káposzta mennyiség

káposzta árak