Elárulták a szakértők: ezért csökkent az építőipar termelése

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulták a szakértők: ezért csökkent az építőipar termelése

13.6%-kal csökkent augusztusban az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene az előző év azonos időszakához képest. Fontos lenne a viszonylag gyors helyreállás.

Augusztusban 13.6%-kal csökkent az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene az előző év azonos időszakához képest. Az épületek főcsoportban 17.1% volt az esés, az egyéb építmények esetében pedig 8.9% volt a csökkenés, havi alapon munkanaphatással kiigazítva pedig 1.9% volt az emelkedés a teljesítményben.

Épületek esetében új szerződést jelentős megpattanással 147 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 742 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 11%-os éves volumennövekedést jelent. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 109 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1141 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 30%-os megrendelés csökkenést jelent. Az építőipar teljes szerződésállománya 18.4%-kal maradt el a 2019 ugyanezen havi mértéktől. Az építőipar termelői árai épületek esetében 7.5%-kal, egyéb építmények esetében pedig 7.6%-kal nőttek a második negyedévben egy év alatt, az előző negyedévhez képest pedig 1.6%-kal.

Az építőipari visszaesés mértéké több érintett ágazattal összehasonlítva továbbra sem kiugró, de úgy tűnik, hogy ez az ágazat sem tudta függetleníteni magát a korlátozásoktól és azok hatásaitól, az éves teljesítménycsökkenés várakozásaink szerint 9-10% lesz. A rendelésállomány az épületek esetében ismét növekedésnek indult, míg az egyéb építmények esetében tovább csökken, de ez az alág, ahol a kormányzat gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indít és indíthat a kereslet stabilizálása érdekében.

Ha nem történik meg a várakozásoknak megfelelő V-alakú, viszonylag gyors helyreállás, amire erősebb második hullámos korlátozások esetén egyre több esély van, akkor keresleti oldalról érheti majd negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt, ami elsősorban a lakásberuházásokat, a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza, de például utóbbi esetében januártól már indul is egy kormányzati támogatási program.

A jóval jelentősebb volument képviselő üzleti és ipari célú beruházások azonban egyelőre az eredeti menetrend szerint zajlanak és hosszan elhúzódó válság nélkül ebben nem is várható érdemi változás, ami alapvetően világszerte az újabb kormányzati beavatkozások és korlátozások mértékétől függ. Az EBI Építésaktivitási számai alapján 2020 második negyedévében összesen 418 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések, ami 30%-os visszaesés az első negyedévhez képest és 2016 utolsó negyedévi szintjének felel meg, a befejezett projektek összértéke pedig közel 450 milliárd forint volt, amiben viszont nem volt csökkenés az előző időszakhoz képest.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

építőipar

csökkenés

termelés