Lecsapott a NAV: dunántúli áfacsaló bűnszervezeteket számoltak fel

MTI   
  Megosztom
Lecsapott a NAV: dunántúli áfacsaló bűnszervezeteket számoltak fel

Egy héten belül két, egymástól független dunántúli áfacsaló bűnszervezetet számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, közel egymilliárd forintos csalásra fényt derítve - számolt be az esetről a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A két, szinte azonos adókijátszási szisztémát alkalmazó, ám egymástól függetlenül működő bűnbanda más-más termékkörrel "ügyeskedett", a győri csoport szójával, a zalai pedig számítástechnikai alkatrészekkel követett el csalássorozatot

- közölte Haszon Dávid.

A zalai cégláncolat irányítói osztrák, szlovák és cseh cégek közbeiktatásával, fiktív számlák kibocsátásával igényelték vissza az áfát, összesen 663 millió forint kárt okozva. A NAV nyomozói országszerte 23 helyszínen csaptak le egyszerre a bűnözői csoport tagjaira.

A két szervezet eljárása nagyon hasonló volt: a termékeket az Európai Unió különböző tagállamaiból nettó áron szerezték be, majd számlagyárnak használt társaságokon átfuttatva értékesítették belföldön. Fizetendő adójukat a valós tevékenységet nem folytató cégek által kiállított fiktív számlákkal csökkentették.

Az egy héten belül zajló két akcióban több mint száz nyomozó, járőr és informatikus vett részt. A kutatásokon a bizonyítékok begyűjtése mellett nagy értékű autókat, készpénzt foglaltak le, továbbá ingatlanokat és bankszámlákat zároltak.

A NAV mindkét ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, amiért akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható. A zalai céghálót működtető két gyanúsított egyike letartóztatásba került, a másik házi őrizetben van, míg a győri láncolat két irányítója ugyancsak letartóztatásban várja az eljárás folytatását.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

áfacsalók

bűnszervezet

dunántúl

nav

nemzeti adó- és vámhivatal

nyomozók

nyomozó

nyomozás