Ez durva: így kaphatsz akár 45 milliót is lakásvásárlásra 2021-től

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez durva: így kaphatsz akár 45 milliót is lakásvásárlásra 2021-től

2021 januárjától számos elemmel bővül a család- és lakástámogatások köre. Több új támogatás a csok felvételéhez van kötve, azaz meglévő és vállalt gyermek után is elérhető. De mennyit kell visszafizetni a családnak, ha nem születne meg a vállalt gyermek?

A 2021-től elérhető új lakástámogatások komoly segítséget jelenthetnek a családoknak lakást vásárolni, építkezni, vagy épp felújítani meglévő otthonuk. A kedvezmények egy részénél elvárás, hogy az igénylő a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatást is felvegye. A családi otthonteremtési kedvezményt viszont akár vállalt gyermekekre is fel lehet venni, ami azonban kockázatokkal jár.

Érdemes megvizsgálni például, hogy mi történik akkor, ha nem születne meg a gyermek? A Pénzcentrum a Bankmonitor szakértőinek segítségével ennek járt utána egy 60 millió forint értékű új építésű lakás vásárlásának példáján keresztül. (Újépítésű ingatlanokra használható ki ugyanis az összes, vállalt gyermekekre is igényelhető támogatás.)

Milyen támogatástok lesznek 2021-től újépítésű lakás vásárlására?

Példaként vegyünk egy fiatal gyermektelen házaspárt, akik 3 gyermek születését vállalnák az elkövetkező 10 évben. Egy 60 millió forint értékű újépítésű lakást vásárolnának jövőre, és tudni szeretnék, milyen támogatásokra lehetnek majd jogosultak.

Csok támogatás

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében 10 millió forintot kaphatnának a kiszemelt lakás megvásárlására, amennyiben három gyermek születését vállalnák. A gyermekeknek 10 éven belül kellene megszületniük ahhoz, hogy a támogatást ne kelljen - részben vagy egészben - visszafizetniük.

Ha egy gyermekük se születne, akkor a jegybanki alapkamat ötszörösének - ez a jelenleg 3% - megfelelő bűntetőkamattal kellene visszafizetniük a teljes támogatást. Azaz 13 millió forintot kellene rendezniük a 10. év végén.

Csok-hitel

A csok támogatás mellé a pár felvehet még 15 millió forint csok-hitelt is. Ehhez nem elég megfelelni a jogszabályi feltételeknek, a banknak is hitelképesnek kell tartani az igénylőket. A konstrukció kamata igen kedvező, a futamidő végéig fix 3 százalék.

Azonban a kapott kamattámogatást - ha a teljes futamidő 20 év lenne, akkor összesen 2,34 millió forintot - vissza kellene fizetniük a 10. év végén a jegybanki alapkamatnak megfelelő bűntetőkamattal növelten, ha nem születne meg a vállalt három gyermek. Ráadásul a konstrukció kamata is megemelkedne. Emiatt - ha a kamatkörnyezet változatlan maradna - 83 ezer forintról 90 ezer forintra növekedne a 10. évtől a havi fizetnivaló.

Az eddig felsoroltakon kívül még több lehetőséggel is élhet a példában említett pár, amelynek részleteit a teljes cikkben, a Pénzcentrum oldalán olvashatjuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

otthon

lakás

lakásvásárlás

ingatlan

támogatás