Pórul jártak az árusok: 1,5 millió forintra bírságolt oltványkereskedőket a Nébih

MTI   
  Megosztom
Pórul jártak az árusok: 1,5 millió forintra bírságolt oltványkereskedőket a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 esetben több mint 1,5 millió forintra bírságolt gyümölcs- és szőlőoltványokkal kereskedő árusokat - olvasható a hivatal honlapján hétfőn megjelentetett közleményben.

A Nébih az elmúlt hetekben 130 árust és majdnem 9400 szaporítóanyagot ellenőrzött a kormányhivatalokkal együttműködve. A kifogások legnagyobb része hiányos jelölésekre, nyomonkövethetőségi, minőségi hibákra vezethető vissza.

Csaknem 3 ezer ismeretlen eredetű oltványt meg kellett semmisíteni. Előfordult, hogy a kereskedők életképtelen csemetéket árultak, méghozzá alig olcsóbban, mint a megbízható kertészetek. Volt, aki átírta az oltvány címkéjén a növény fajtáját, vagy a piacra érve tüntette föl, holott azt csak a kitermesztéskor lehet biztonságosan megállapítani. A legmeghökkentőbbnek a Nébih azt találta, amikor mogyoróbokrot akartak magnóliaként eladni.

A szabálytalanságok miatt a közlemény hangsúlyozza, hogy

szaporítóanyagot csak megbízható helyről szabad venni. A csalás évek múlva derül ki, amikor a növény termést hoz, az ismeretlen eredetű növények ráadásul növényi károsítókat is terjeszthetnek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih

gyümölcsoltvány

szőlőoltvány

oltványkereskedők