Ezért vedd a hazait: ütős kisfilmekkel népszerűsítik a magyar biotermelőket

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért vedd a hazait: ütős kisfilmekkel népszerűsítik a magyar biotermelőket

A vegyszermentes zöldségektől a minőségi bioborokig, termelők mesélnek arról, miért is választották hivatásuknak, hogy a legjobb hazait tegyék az asztalunkra.

Adventi időszakban óhatatlanul előkerülnek kedvenc ünnepi ételeink és a régi családi receptek. Nagymamánk főztjéből is tudjuk, hogy igazán csak minőségi alapanyagokkal készíthetünk tápláló és ízletes ünnepi menüt. Mi kerüljön a karácsonyi asztalra, ha egészséges és különlegesen ízekre vágyunk? Miért is fontos, hogy az élelmiszerek árán túl a minőségére is jobban odafigyeljünk?

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hétrészes kisfilm-sorozata, amely arra vállalkozik, hogy saját háztáji birtokaikon mutassa be a hazai biotermelőket. Fogyasztóként is árnyaltabb képet kaphassunk arról, milyen korszerű technológiákkal, hogyan lehetséges bio-minősítésben, környezetkímélőbb technológiákkal élelmiszert előállítani.

A biotermékek fogyasztása ugyanis nemcsak az emberi egészség szempontjából fontos, hanem aktív környezetvédelmi tevékenységnek is tekinthető. Hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, fokozza a talaj termékenységét, valamint takarékosan bánik a nem megújuló erőforrásokkal. - Ezt vallja a Dezsény család is, akik meggyőződésből, költöztek ki a Cserhát lankáira, Terénybe, ahol 200 családot látnak el friss biozöldségekkel.

Sokféle növényt termelnek Dezsényék: az 50 zöldségfaj 150 fajtájával dolgozó ökogazdaságban – ahogy a kisfilmben is hallhatjuk - vannak bevált fajtáik, bőtermőek, betegségekkel szemben ellenállóak, jó ízvilágúak és „szerelemfajták”, a gazdálkodásról pedig elmondható, hogy habár néha küzdelemmel jár, mégis most érzik magukat leginkább a helyükön.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

biofarm

hellovidek

biogazdálkodás

minőség

ökológia

vegyszermentes