Sok hiteles járhat pórul 2021-ben: ezért borzasztóak a kilátásaik

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sok hiteles járhat pórul 2021-ben: ezért borzasztóak a kilátásaik

Azok, akik csak az év végéig fizetendő alacsonyabb törlesztőrészletek alapján választottak személyi kölcsönt, nagyot csalódhatnak jövőre, írja cikkében a Pénzcentrum.

Különösen nehéz volt anyagilag 2020-as év, ezért sokan dönthettek úgy az utolsó hónapokban, hogy kölcsönből fedezik a karácsonyi kiadásokat. Érdemes azonban alaposan megnézni a különbségeket bank és bank ajánlata között: a THM-plafon december 31-ig még érvényben van, azonban utána a törlesztőrészletek meg fognak emelkedni. A Pénzcentrum most alaposan megvizsgálta a hitelintézetek kölcsönajánlatait.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján 2020 októberében 25,06 milliárd forint forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások. Ez 13 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben (28,82 mrd forint), de némiképp még mindig több, mint augusztusban (24,48 mrd forint). Tavaly októberben ehhez képest 48,82 milliárdnyi személyi hitelt vett fel a lakosság, éves szinten tehát 48,2 százalékos a visszaesés - magasabb mint a múlt havi 43 százalékos éves visszaesés.

Általánosságban is jellemző, hogy hónapról hónapra hullámzó a lakosság hitelfelvételi kedve a járvány óta: a július meghozta a várt növekedést, azonban augusztusban ismét csökkenés következett, mire szeptember újabb rekordot hozott (milliárd forintban) a járvány hónapjaihoz mérten. A MNB legfrissebb, októberi adatai pedig most ismét visszaesést hoztak a múlt hónaphoz képest: a lakáskölcsönök kifolyósított összegei 11,7 százalékkal, a babaváró hitel 1,4 százalékkal csökkent - bár még mindig jobban teljesítettek, mint augusztusban.

A Pénzcentrum által korábban megkérdezett szakértők szerint nem várható számottevő növekedés év vége felé sem - bár a kereslet némiképp élénkülhet, inkább csak 2021 első negyedévében számítanak felívelésre. Utoljára 2017 decemberében volt ennél alacsonyabb a személyi hitel folyósítás - ha a járvány hónapjait nem vesszük figyelembe -, pedig 2020 akár újabb rekordév is lehetett volna a hitelezésben.

Bizonyos szempontból sosem volt ilyen kedvező a hitelfelvétel, mint idén: a személyi hitel kamatokat nagyjából az MNB által bevezetett, év végéig szóló THM-plafon, illetve az alapkamat csökkentés. (A júliusi alapkamat visszametszésnek, és a későbbi változásoknak már nem volt jelentős hatása a személyi hitelek THM-jeire, hogy miért, arról bővebben itt írtunk.) A személyi hitel kamatok még mindig sosem látott alacsony szinten stagnálnak, viszont amikor a THM-plafon hatályát veszti, 2021 januárjától a kamatok jelentősen megemelkedhetnek!

A valóság viszont, hogy ezek az alacsony THM-ek így is csak 2020 decemberéig voltak érvényesek, utána a törlesztőrészletekre, kamatokra már más számítási szabály vonatkozott volna.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hitel

thm

törlesztőrészlet

pénzcentrum