A magyar kereskedelmi láncok besokalltak a multiktól: elzavarnák ők is az Aldit, a Tescót és társait

Magyar Nemzet   
  Megosztom
A magyar kereskedelmi láncok besokalltak a multiktól: elzavarnák ők is az Aldit, a Tescót és társait

A COVID-19 miatt nehezebb a magyar áruk kijutása külföldre, beszorultak egyes termékkörök, viszont kiderült, hogy az alapellátás többlettermelésre is képes.

A Portfolio Csoport szervezte agrárkonferenciát Lázár János azt nyilatkozta, hogy a koronavírus egyik nagy tanulsága, hogy az országoknak önellátásra is készen kell állniuk. A kormánybiztos szerint most vissza nem térő lehetőség van az agrárium újragondolására és fejlesztésére.

A következő 10 év, de leginkább a következő uniós költségvetési ciklus az utolsó lehetőség arra, hogy Magyarország erős élelmiszeriparral rendelkező, önellátó ország legyen. Ha ezt az esélyt elszalasztja, akkor a jövőben képtelen lesz magát élelmiszerrel ellátni, és importra fog szorulni húsból, tejből, tejtermékből, zöldségből és gyümölcsből is

– idézte az Agrárszektor Lázár Jánost.

A importtal járó kiszolgáltatottság ellenében a hazai fenntartású kereskedelmi cégek is időszerűnek tartják a hazai termékek és az ellátási láncok megerősítését - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Zs. Szőke Zoltán, a Áfeosz–Coop Szövetség elnöke.

A statisztikai adatok szerint ugyanis a lakossági élelmiszer-kiszolgálás több mint a felét bitorolják ugyanis a külföldi hálózatok.

Láttunk már arra példát, hogy a távozó külföldi láncok üzleteit magyar vállalatok vették át: többtucatnyi élelmiszerbolt került így nemzeti kézbe 2012-ben, amikor a francia Delhaize-csoport kivonulásával a Match és a Profi áruházakat a magyar tulajdonú CBA és a Coop vette át. Vannak tapasztalataink, és külföldön is több EU-konform modell létezik a tulajdonviszonyok harmonizálására

- közölte a Áfeosz–Coop Szövetség elnöke.

Megélhetést támogat az, aki hazai árut vásárol - vallja a lapnak nyilatkozó kereskedelmi hálózat vezetője.

A Covid nyomán nehezebb a magyar áruk kijutása külföldre, beszorultak egyes árukörök, viszont kiderült, hogy az alapellátás többlettermelésre is képes. Mindezek mögött az a tény áll, hogy a magyar mezőgazdaság és a feldolgozóipar mostanra képessé vált az import minimalizálására, hogy saját erőből elégítse ki a lakosság élelmiszerigényét

– mondta Zs. Szőke Zoltán.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is üdvözli a bejelentést. Álláspontjuk szerint valóban létkérdés az élelmiszeripar megerősítése mellett a piaci viszonyok rendezése is:

A pandémia alatt is látszik, hogy a magyarok igénylik a minőségi hazai termékeket. Az agrártermékek ma már vevőmágnesnek számítanak

közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, aki hisz a magyar kereskedők folyamatos térnyerésében. Szerintük azonban ehhez még sok kihívásnak kell megfelelni, és elengedhetetlen lesz a versenytársak együttműködése is.

A nemzetközi cégeket tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség ebben a témában a Magyar Nemzetnek nem kívánt nyilatkozni, ahogy az offenzívával címzett multicégek sem foglaltak állást.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szupermarket

kiskereskedelmi forgalom