Elkapkodták a fenyőket a csongrádi községben: idén karácsonykor mindenki kölcsönzi a fákat?

HelloVidék   
  Megosztom
Elkapkodták a fenyőket a csongrádi községben: idén karácsonykor mindenki kölcsönzi a fákat?

Kevesebb mint 48 óra alatt elfogyott a 2020-as karácsonyra tervezett mennyiség, ezért újabb fákat rendeltek Bordányban, ahol idén kölcsönözni lehet a fenyőfákat - írta meg a delmagyar.hu.

Környezettudatosak lehetünk és még a helyi szociális szövetkezet termékeiből is vásárolhatunk

- vázolta fel a bordányi fenyőfakölcsönzés lényegét Kiss-Patik Péter, a település alpolgármestere.

Ahogy a portál írja, a fákat 8 ezer forintért lehet kölcsönözni, amiből 4 ezret visszakap a kuncsaft, a másik 4 ezerből pedig a helyi szociális szövetkezet termékeiből válogathat. A helyszínen igény esetén még vödröt is adnak a fákhoz, nehogy összekoszoljanak valamit a fenyők.

Ez egy környezettudatos gondolkodást erősítő kezdeményezés. Kivágott fenyőfák milliói kerülnek a hulladéktelepekre minden évben. A környezetvédők és természetbarátok régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömkelegét. Bordány önkormányzata ehhez a gondolatmenethez csatlakozva indította el az új közösségi kezdeményezést

- magyarázta az alpolgármester, aki hozzátette rengeteg karácsonyfából lesz hulladék, rothadásuk során szén-dioxidot bocsátanak ki. Az ünnepek után a felbomló fák 100 ezer tonna üvegházhatású gázt termelnek. Mindez megelőzhető a fenyőfák visszaültetésével.

Már több éve tervezzük Bordányban ennek a kezdeményezésnek az elindítását. Körülbelül egy méter magas, földlabdás ezüstfenyők bérlésére lesz lehetőség, amelyhez bordányi családok mellett, környékbeli lakosok is csatla­kozhatnak. Már Szegedről is voltak érdeklődők. Néhány nap alatt az összes fa gazdára talált. A fenyőket az önkormányzat csemetekertjében, közterületeken ültetjük majd el, akár arra is lesz lehetőség, hogy a fa visszatérjen az ünnepekre a családokhoz

- meséli Kiss-Patik Péter.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fenyő

fenyőkölcsönzés

bordány

karácsony

fenyőfa

kölcsönözhető fenyő

környezetvédelem