Elkapkodták a fenyőket a csongrádi községben: idén karácsonykor mindenki kölcsönzi a fákat?

HelloVidék   
  Megosztom
Elkapkodták a fenyőket a csongrádi községben: idén karácsonykor mindenki kölcsönzi a fákat?

Kevesebb mint 48 óra alatt elfogyott a 2020-as karácsonyra tervezett mennyiség, ezért újabb fákat rendeltek Bordányban, ahol idén kölcsönözni lehet a fenyőfákat - írta meg a delmagyar.hu.

Környezettudatosak lehetünk és még a helyi szociális szövetkezet termékeiből is vásárolhatunk

- vázolta fel a bordányi fenyőfakölcsönzés lényegét Kiss-Patik Péter, a település alpolgármestere.

Ahogy a portál írja, a fákat 8 ezer forintért lehet kölcsönözni, amiből 4 ezret visszakap a kuncsaft, a másik 4 ezerből pedig a helyi szociális szövetkezet termékeiből válogathat. A helyszínen igény esetén még vödröt is adnak a fákhoz, nehogy összekoszoljanak valamit a fenyők.

Ez egy környezettudatos gondolkodást erősítő kezdeményezés. Kivágott fenyőfák milliói kerülnek a hulladéktelepekre minden évben. A környezetvédők és természetbarátok régóta hangoztatják, van ennél jobb megoldás, nem kell elpusztítani fenyők tömkelegét. Bordány önkormányzata ehhez a gondolatmenethez csatlakozva indította el az új közösségi kezdeményezést

- magyarázta az alpolgármester, aki hozzátette rengeteg karácsonyfából lesz hulladék, rothadásuk során szén-dioxidot bocsátanak ki. Az ünnepek után a felbomló fák 100 ezer tonna üvegházhatású gázt termelnek. Mindez megelőzhető a fenyőfák visszaültetésével.

Már több éve tervezzük Bordányban ennek a kezdeményezésnek az elindítását. Körülbelül egy méter magas, földlabdás ezüstfenyők bérlésére lesz lehetőség, amelyhez bordányi családok mellett, környékbeli lakosok is csatla­kozhatnak. Már Szegedről is voltak érdeklődők. Néhány nap alatt az összes fa gazdára talált. A fenyőket az önkormányzat csemetekertjében, közterületeken ültetjük majd el, akár arra is lesz lehetőség, hogy a fa visszatérjen az ünnepekre a családokhoz

- meséli Kiss-Patik Péter.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fenyő

fenyőkölcsönzés

bordány

karácsony

fenyőfa

kölcsönözhető fenyő

környezetvédelem