Koronavírus: a szokottnál is idegőrlőbb lehet a karácsonyi vásárlás, ha nem kapunk észbe!

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: a szokottnál is idegőrlőbb lehet a karácsonyi vásárlás, ha nem kapunk észbe!

Ahogy közeledünk az ünnepekhez, úgy erősödik a vásárlási láz. Az üzletek saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy a világjárvány miatt korlátozzák-e a vásárlók számát a zsúfoltság elkerülése érdekében. Ezt úgy is megtehetik, hogy csökkentik a bevásárlókocsik számát, kocsi nélkül úgysem nem lehet bemenni az eladótérbe – mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A járvány elleni védekezést valamennyi kereskedelmi egységben be kell tartani – az Országos Kereskedelmi Szövetség viszont arra kéri a vásárlókat, hogy mindenki hordjon orrot és szájat eltakaró maszkot az üzletekben, és senki ne halassza az utolsó pillanatra a vásárlást, mert az üzletek legkésőbb 19 órakor, december 24-én pedig 14 órákor bezárnak – közölte az OKSZ főtitkára.

Vámos György azt nem kívánta kommentálni, hogy a szakszervezetek azt kérték, december 24-én egyáltalán ne legyenek nyitva az üzletek, azt viszont megerősítette: ha valahol úgy ítélik meg, hogy zsúfoltság van, és emiatt nem garantálható a távolságtartás, akkor van lehetőség arra, hogy korlátozzák a beengedett vásárlók számát.

Ennek egyszerű módja, hogy annyi bevásárlókosarat vagy -kocsit helyeznek ki, amennyi vásárlószám elviselhető. Ez csak egy példa, üzlettípusonként lehet ezt eltérően szabályozni

– nyilatkozta Vámos György, és kiemelte: erről a kereskedelmi egységek saját hatáskörben, az üzletvezető vagy a tulajdonos iránymutatása alapján dönthetnek.

A 65 év felettieknek is érdemes lenne jobban kihasználni a vásárlási sávot

A jogszabályi előírásokon túl lehet olyan lépéseket hozni, amelyet a járvány elleni védekezést segítik. lehet, hogy az üzletek előtt lesz egy kis várakozás, de ez még mindig jobb, mint ha egy veszélyes tömeg alakul ki

– közölte a főtitkára. Tudomása szerint már most is vannak olyan kisebb boltok, ahol korlátozták, hogy hányan mehetnek be az üzletbe, az erről szóló tájékoztatás pedig már hetek óta kint van az ajtón. De az is lehet, hogy a nagyobb hipermarketekben is élnek ezzel a lehetőséggel, úgy, hogy észre sem veszik a vásárlók.

Vámos György a járvány elleni védekezés eszközei között azt is kiemelte: a kereskedőknek be kell tartaniuk a 65 év felettiekre vonatkozó vásárlási sávokat is, ezt pedig érdemes az időseknek kihasználni, vagyis célszerű saját biztonságuk érdekében csak ekkor felkeresni az üzleteket.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

covid-19

kijárási korlátozás

vásárlási szokások

vásárlási sáv

karácsony

karácsonyi ajándék