Koronavírus: a szokottnál is idegőrlőbb lehet a karácsonyi vásárlás, ha nem kapunk észbe!

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: a szokottnál is idegőrlőbb lehet a karácsonyi vásárlás, ha nem kapunk észbe!

Ahogy közeledünk az ünnepekhez, úgy erősödik a vásárlási láz. Az üzletek saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy a világjárvány miatt korlátozzák-e a vásárlók számát a zsúfoltság elkerülése érdekében. Ezt úgy is megtehetik, hogy csökkentik a bevásárlókocsik számát, kocsi nélkül úgysem nem lehet bemenni az eladótérbe – mondta az InfoRádiónak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A járvány elleni védekezést valamennyi kereskedelmi egységben be kell tartani – az Országos Kereskedelmi Szövetség viszont arra kéri a vásárlókat, hogy mindenki hordjon orrot és szájat eltakaró maszkot az üzletekben, és senki ne halassza az utolsó pillanatra a vásárlást, mert az üzletek legkésőbb 19 órakor, december 24-én pedig 14 órákor bezárnak – közölte az OKSZ főtitkára.

Vámos György azt nem kívánta kommentálni, hogy a szakszervezetek azt kérték, december 24-én egyáltalán ne legyenek nyitva az üzletek, azt viszont megerősítette: ha valahol úgy ítélik meg, hogy zsúfoltság van, és emiatt nem garantálható a távolságtartás, akkor van lehetőség arra, hogy korlátozzák a beengedett vásárlók számát.

Ennek egyszerű módja, hogy annyi bevásárlókosarat vagy -kocsit helyeznek ki, amennyi vásárlószám elviselhető. Ez csak egy példa, üzlettípusonként lehet ezt eltérően szabályozni

– nyilatkozta Vámos György, és kiemelte: erről a kereskedelmi egységek saját hatáskörben, az üzletvezető vagy a tulajdonos iránymutatása alapján dönthetnek.

A 65 év felettieknek is érdemes lenne jobban kihasználni a vásárlási sávot

A jogszabályi előírásokon túl lehet olyan lépéseket hozni, amelyet a járvány elleni védekezést segítik. lehet, hogy az üzletek előtt lesz egy kis várakozás, de ez még mindig jobb, mint ha egy veszélyes tömeg alakul ki

– közölte a főtitkára. Tudomása szerint már most is vannak olyan kisebb boltok, ahol korlátozták, hogy hányan mehetnek be az üzletbe, az erről szóló tájékoztatás pedig már hetek óta kint van az ajtón. De az is lehet, hogy a nagyobb hipermarketekben is élnek ezzel a lehetőséggel, úgy, hogy észre sem veszik a vásárlók.

Vámos György a járvány elleni védekezés eszközei között azt is kiemelte: a kereskedőknek be kell tartaniuk a 65 év felettiekre vonatkozó vásárlási sávokat is, ezt pedig érdemes az időseknek kihasználni, vagyis célszerű saját biztonságuk érdekében csak ekkor felkeresni az üzleteket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

covid-19

kijárási korlátozás

vásárlási szokások

vásárlási sáv

karácsony

karácsonyi ajándék