Hatalmas beruházás: napelemparkot létesít a nyíregyházi gyár

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas beruházás: napelemparkot létesít a nyíregyházi gyár

A nyíregyházi LEGO gyár bejelentette, hogy kiterjedt napelempark létesítését kezdte meg a gyártórészleg melletti területen. A fotovoltaikus erőmű évente 4,6 megawatt energiát lesz képes előállítani, ami a gyár energiaszükségletének mintegy 40-50%-át kitevő tiszta energia. A projekt már a tervezés fázisában jár, a napelemeket pedig jövő nyáron telepítik majd.

2014-ben adták át a modern nyíregyházi gyáregységet, amelyet azóta többször kibővítettek és továbbfejlesztettek. Már az építéskor számos energiatakarékos megoldást alkalmaztak a gyárban az energiafogyasztás csökkentése érdekében, a napenergia használata pedig egy újabb lépés az alacsony kibocsátású termelés irányába.

A beruházás emellett hozzájárul a LEGO Csoport múlt héten bejelentett kötelezettségvállalásához, mely szerint 2032-re 37%-kal csökkentik gyáraik szén-dioxid-kibocsátását annak érdekében, hogy a cég hozzájáruljon a klímaváltozás negatív hatásainak visszaszorításához.

A célt a Science Based Target kezdeményezés keretein belül hagyták jóvá, összhangban azzal, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5°C fok alatt maradjon, ami a Párizsi Megállapodás egyik legfontosabb törekvése.

A vállalatcsoport célkitűzésébe beletartozik a működéséből származó kibocsátás - amely 10%-át teszi ki a teljes kibocsátásnak; illetve a gyárak, irodák, üzletek energiafelhasználása, valamint az ellátóláncok területei, többek között a nyersanyag és a forgalmazás - amelyek a kibocsátás 90%-áért felelősek.

A klímaváltozás az egyik legnagyobb veszély a társadalmunkra, bolygónkra, amelyet gyermekeink örökölnek meg. Arra törekszünk, hogy egy jobb világot teremtsünk a jövő nemzedékének, amit úgy tudunk elérni, hogy csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást az egész ellátóláncunkban

– mondta Tim Brooks, a cég környezetvédelemért felelős részlegének alelnöke.

Ahhoz, hogy a cégcsoport elérje kitűzött célját:

  • Folytatja a fenntartható alapanyagok kutatásának támogatását, hogy csökkentsék a termékek és a csomagolás szénlábnyomát a körforgásos üzleti tevékenység érdekében.
  • Beszállítóival továbbra is a “Tegyél azért, hogy csökkents” program irányelvei mentén működik együtt, amelyet 2014-ben hozott létre a vállalat, hogy támogassa partnereit a környezetre gyakorolt negatív hatásuk csökkentésében.
  • Növeli az energiahatékonyságot a teljes működési hálózatában, kibővíti a gyárak megújuló energiatermelését, és 100%-ban megújuló energiát biztosít a gyárak, az irodák és az üzletek számára – a Nyíregyházán épülő napelem-park fontos lépés ennek a célnak az eléréshez.
  • Növeli a megújuló energiába fektetett beruházásait minden olyan régióban, ahol jelen van, annak érdekében, hogy 2022 végére karbonsemlegesen működjön.
  • A legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelően alakítja ki az irodákat és gyárakat.

A vállalatoknak kulcsfontosságú szerepük van az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság kialakításában. Azzal, hogy ilyen ambiciózus szén-dioxid-kibocsátás célt kitűztük ki magunk elé, nem csupán a saját hatékonyságunkat tesszük jobbá, hanem a teljes értékláncunkban ösztönözzük az innováció és az energiahatékonyság fókuszú szemléletet. Nem csak jobban szeretnénk csinálni, de felelősséget is vállalunk, hogy kivesszük a részünket a gyermekeink, bolygónk védelmében zajló munkából globális felmelegedés hatásaival szemben

- mondta Brooks a tevékenység céljával kapcsolatosan.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lego

nyíregyháza

szabolcs-szatmár-bereg megye

gyár

fejlesztés

beruházás

napelem

napelempark