Így karácsonyoznak idén a vidéki cégek: vajon mi lesz a pulykapénz sorsa?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Így karácsonyoznak idén a vidéki cégek: vajon mi lesz a pulykapénz sorsa?

Idén, mint sok minden mást, a koronavírus járvány felülírta az év végi ünnepségeket is. Van olyan munkahely, ahol teljesen eltöröltek mindent, de a kreatívabb vállalkozások online formában mégis megtartják a karácsonyi partykat. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen módon ünneplik meg a munkáltatók az eseményt, ezért megkerestünk több vidéki vállalatot, hogy osszák meg velünk megoldásaikat. Érdekesnek tartottuk utánajárni annak is, hogy a Mikulás hogyan várta a cégek dolgozóinak gyerekeit és milyen hatása lesz a munkahelyi közösségekre, hogy ebben az évben a virtuális térben találkozhatnak egymással a kollégák. A válaszokért megkerestük a Gyermek Partyszervíznél Simonné Papp Cecília rendezvényszervezőt és a Labours Hungary Kft-nél Bostayné Papp Éva szervezetfejlesztőt, hogy osszák meg velünk véleményüket, tapasztalataikat.

Elsőként a vállalkozásokat kerestük meg. A Tolna megyei vasipari vállalatnál J. Imre HR tanácsadó elmondása alapján eltörölnek minden ünnepséget, ahol tömegesen megünnepelhetnék a karácsonyt. Mielőtt döntést hoztak volna, felmérték más cégek gyakorlatát és a legtöbb helyen elmaradnak a partik. Ez az év jelentős bevétel kieséssel és elbocsátásokkal járt, így a költségeket inkább megtakarítják a következő évre.

Szerencsére akadnak olyan vállalatok is, ahol alternatív megoldásokban gondolkodnak és online formában megtartják a céges ünnepséget. A Heves megyei kereskedelmi vállalatnál K. Judit HR vezető szerint nagyon sokat köszönhetnek a kollégáiknak, hiszen erőn felül teljesítettek a tavaszi karanténos időszak alatt, a digitális oktatás idején sokan éjszaka is dolgoztak, csak azért, hogy megmaradjon a munkahelyük. A helyzet nem túl rózsás jelenleg, mégis szeretnének megemlékezni egy kicsit más formában egész éves teljesítményükről.

A Békés megyei gépgyártó üzemben L. Anikó HR igazgató osztotta meg az idei menetrendet. Az ünnepséget nem tartják meg, helyette minden munkavállaló csomagot kap. Cégüknél nem tudja, hogyan lehetne a nagy taglétszám miatt megtartani a partyt a virtuális térben, ezért inkább sztornózták az eseményt, hiszen most nem a buli, hanem a kollégák egészsége a lényeg.

Egy kreatív megoldással készülnek a Bács-Kiskun megyei munkaerő közvetítéssel foglalkozó országos hálózatnál P. Annamária projektvezetőék. Online tartják meg a partyt a kirendeltségek webes élő összekapcsolásával, interaktív csapatépítéssel, illetve a közös részek után adott kirendeltség tagjaival -alkohol nélkül, szigorúan este 8 órás hazaérést lehetővé téve számukra.

Az elmúlt hónapok mindenki számára feszült volt, ezért a Zala megyei feldolgozóipari vállalatnál K. Zsolt HR Business Partner munkahelyén online ugyanúgy kiosztják az awardokat, mint a korábbi években. Kvíz játék is lesz, előre kértek be 10 mp-s videókat kollégáktól az idei évről (mire a legbüszkébbek stb.) összevágják és lejátszák. Karácsonyi ajándékokkal már készülnek, borok és bejgli, a gyerekeknek kis apróság. A program kb. 2 óra lesz munkaidőben és az egész régió részt vesz rajta.

A vállalatoknál minden évben megemlékeznek a dolgozók gyerekeiről, most sem történt ez másképp, de mégis kicsit másképp oldották meg a helyzetet. A Gyermek Partyszervíznél Simonné Papp Cecíliáék évek óta szerveznek Mikulás bulikat. Ebben az évben már nyáron gondoltak rá, hogy a koronavírus második hulláma alatt a nagy céges rendezvények elmaradnak, ezért online találkozási lehetőségeket ajánlottak régi és új partnereiknek, és a vártnál sokkal többen éltek vele. Volt olyan nagy cég, aki egy hétre kibérelte a Mikulást, ő pedig több száz - az ország különböző pontjain élő- gyerekkel beszélgetett különféle online fórumokon. A visszajelzések szerint működik ez az online találkozás, persze nem tudja visszaadni a személyes találkozás varázsát. A visszajelzések azt mutatják, hogy a Mikulás és a Manó tényleg feldobta az otthontartózkodást, és örömteli perceket vitt a szürke hétköznapokba. Biztos, hogy ezt a formát a jövőben is megtartják.

Az online tér részben helyettesíti a találkozást, de a munkahelyi közösségekre is hatással van, hogy elkülönítve emlékeznek meg erről az évről. A Labours Hungary Kft-nél Bostayné Papp Éva szerint Idén nem a megszokott módon ünneplik a céges karácsonyokat. Vajon hogyan élhetnek át együtt mégis meghitt pillanatokat a kollégák? Mindenki másképp, máshogyan. Ez nemcsak „egy” év volt, hanem „A” 2020-as év, tele váratlan eseményekkel, helyezetekkel, amivel nemcsak a cégeknek kellett megküzdeniük, hanem a munkavállalóknak is kijutott bőven a stresszből, a bizonytalanságból, a szeretteik aggódásából, és az iskola bezárásával rájuk nehezedő feladatokból.

Mégis ünnepelni akarnak! Miért? Mert oly sok mindent éltek meg ebben az évben, és habár minden év decembere az ünneplésről szól, MOST lenne a legjobban szükségük arra, hogy a beszéljenek arról, hogyan jutottak túl a nehézségeken, hogy felidézzék a felejthetetlen pillanatokat, megöleljék egymást és együtt bulizzanak, de mégsem tehetik. Mégis hogyan tudják pótolni a megszokott, néhol már tradícióvá vált karácsonyi partikat?

Van, ahol kisebb csoportokban fogadják a kollégákat, van, ahol online eseményt szerveznek, ahol évértékelővel, játékokkal ünnepelnek közösen, és vannak olyan cégek is, akik meg sem tartják az ünnepet. Nem sok választást engedett a koronahelyzet, hogy a munkavállalók együtt érezzék az ünnepi jókedvet, mégis igyekeznek a jó oldalát nézni, meggyőzik magukat, hogy az izoláltság, a fizikai távolság a helyes, nem kell utazni, sörrel, borral ünnepelhetnek az otthonukban a monitor előtt, de a szívük mélyén nem erre vágynak, akkor sem, ha soha jobban nem érezték közelebb a virtuális világhoz magukat, mint ebben az évben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vállalkozás

gazdaság

karácsony