Ezek a legmenőbb játékok most karácsonyra: horribilis összeget fizetnek értük a családok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezek a legmenőbb játékok most karácsonyra: horribilis összeget fizetnek értük a családok

A gyerekjátékok népszerűsége az idei évben sem csökkent, és úgy tűnik, a szülők kénytelenek jó mélyre nyúlni a pénztárcájukba, ha a legmenőbb ajándékokat szeretnék a fa alá tenni. Sokaknak azonban nem telik idén drága ajándékokra, számukra maradnak a használt termékek.

A 2020-as év nem volt éppen könnyű, de úgy tűnik a magyar szülők nem a gyerekeiken spórolnak idén. A járvány ellenére az ajándékozás idén is fontos része lesz az ünnepnek. Egy reprezentatív felmérésben résztvevő magyar válaszadó 87 százaléka tervezi hogy ajándékoz, és a többség (77%) nagyjából ugyanakkora körnek tervez adni, mint máskor, de csak 66 százalékuk szán rá ugyanakkora összeget, mint korábban, és harmaduk (36%) kevesebb pénzt, mintha nem lenne a járvány.

Az ajándékokra való átlagos költést 55 ezer forintra becsülték a válaszadók. Nyilván, ez nagyon változó, függ attól is, hány gyermek van a családban, hiszen a legkisebbekkel általában mindenki bőkezű. Egy angol magazin nemrég gyerekeket kérdezett meg arról, hogy milyen ajándékra vágynak idén karácsonykor. Bár a listáról jó pár "klasszikus" kívánság a saját gyerekkorunkból is ismerős lehet - mint például a Lego vagy egy kiskutya -, felkerültek rá az okosórák, a játékkonzolok, a videójátékokról mintázott játékfegyverek, sőt, még a videójáték szereplők inspirálta szakácskönyv is.

Hol vásárolnak a szülők idén karácsonyi ajándékot?

A vásárlás tervezett módjával és helyével kapcsolatban nincs érdemi változás: a korábbi évek trendjét folytatva, idén is a legtöbben (86%) az online rendelés és a webáruházak mellett tették le a voksukat, az arányt a pandémia ráadásul tovább erősítette. Az internetezők 41 százaléka kifejezetten a vírushelyzet miatt tervez többet online vásárolni, 48 százalékuk pedig a tömegeket vonzó plázákba tervez kevesebbet látogatni ajándékvásárlás végett.

Melyek a legnépszerűbb karácsonyi játékok idén?

A Regio vásárlói körében 2020-ban a legnépszerűbb játékok a diavetítők, a Baby Born babák, a Go Master Youtubers társas (ez egy újdonság, a youtuberek világát mutatja be, és a szülőknek is izgalmas lehet, így a játékon keresztül - offline - mindkét fél jobban megértheti ennek a világnak a működését) és természetesen a LEGO voltak.

Éves szinten 3 százalékkal növekedett az online értékesítések aránya - tudtuk meg az áruházlánc képviselőjétől, ahogy azt is hogy egyre többen érdeklődnek a társasjátékok iránt, feltehetően a pandémia hatására:

A társasjátékok amúgy is a top játékkategóriák egyike, de most a népszerűségük az egekbe szökött.

2020 karácsonyának nagy slágerei a társasjátékok mellett az interaktív plüssök (kisebbeknek) és robotok (nagyobbaknak).

A Top10 játékok idén karácsonykor:

  • Go Master Youtubers - 7 995 Ft
  • Zingo társasjáték - 6 495 Ft
  • Kalóz kaland társasjáték - 6 495 Ft
  • Baby Born - 20 995 Ft
  • Mimi és Fluffy interaktív plüssök - 12 995 Ft
  • Első csótánykám társas - 12 995 Ft
  • Mazzy és Woki programozható, interaktív robotok - 2 995 Ft
  • Magyarul éneklő Charlotte baba - 9 995 Ft
  • Zsákbamacska - 3 995 Ft
  • Baby Gemmy unikornisok - 2 995 Ft

A járvány miatti korlátozások következtében a Játéksziget vásárlói körében is megnőtt 2020-ban a kereslet a társasjátékok és a puzzle iránt, mivel a családok több időt töltenek együtt otthonaikban és keresik a tartalmas elfoglaltságokat. A kültéri és sport játékok szezonja a korábbiakhoz képest hamarabb indult és nagyobb számokat hozott, ami szintén a pandémiával van összefüggésben.

Az építőjátékok sikere is töretlen, a LEGO-n felül ezen kategórián belül kiemelendőek a svájci Geomag cég mágneses építőjátékai. Újdonságként megjelent a magyar piacon a Geomag Green Line vonal (4.590 Ft - 18.890 Ft), mely 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készül. Ez a játék nyerte el idén az Ország játéka versenyen az 1. díjat az építőjáték kategóriában. A környezettudatosság a játékválasztásban is egyre fontosabb szempont.

Nagy kiugrást produkált az Aquabeads kreatív játék márka (7.890 Ft-ig), amely ugyan már közel 10 éve jelen van a magyar piacon, de idéntől a különleges gyöngyök szinte azonnal összetapadnak, ha vizet spriccelnek rá a gyerekek, így az alkotások azonnal elkészülhetnek.A népszerű játékok közé sorolandók a távirányítós játékok, valamint a meglepetés erejére építő L.O.L. Surprise babák is (4590 forint - 17.990 Ft).

Az online területen a nem várt körülmények okán jóval a tervezett fölött alakult az idei forgalom. Eleve ambíciózus számokkal terveztünk az idei évre, de azokat - november végével- még további 25 százalékkal teljesítettük túl.

- tudtuk meg az áruházlánctól.

A karácsonyi szezon nagy slágere lesz várhatóan a BING, melyet nagyon várt már a 2-4 éves korosztály, hiszen az online platformokon 10 milliós nézettséget produkált (és ebben nincs benne a TV nézettség). Bingből plüss figurák(8.490 Ft), puzzle-ok (3.590 Ft), memória kártyák, és sok más található a kínálatban.

A szórakoztató, családi társasjátékok, valamint az építőjátékok is a sláger termékek közé tartoznak a pandémia miatt. Továbbá az interaktív játékok és a távirányítású autók. Óriási siker például a különleges technológiával készült ’Pioneer Car- A terep bajnoka’ távirányítású autó (17.990 Ft), melyet a távirányítón felül egy mozgásérzékeny csuklópánttal is lehet irányítani.

Sokaknak nem telik drága ajándékokra

A járvány azért nyomot hagyott a költési szokásainkon a hagyományos webáruházakhoz hasonlóan az online piactereken is népszerűek a játékok a karácsony előtti hetekben. Idén novemberben a teljes piactér több százmillió forintos forgalmának mintegy 7 százalékát generálták a játékok, és a járványhelyzet miatt az év több hónapjában is felülmúlta a tavalyi értékesítési számokat több játékkategória is.

A járványhelyzet nyomán idén novemberben közel 20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított a Vaterán a játék termékkategória tavalyhoz képest, december 24-éig pedig várhatóan tovább nő az idei fölény. Egy tipikus hónapban az eladott játékok 70 százaléka használt és csak a fennmaradó 30 százaléka vadonatúj, de karácsony előtt az új játékokat árusító eladók forgalma néhány százalékkal mindig emelkedik.

Idén, a járvány kedvezőtlenebb időszakaiban két-háromszorosára nőtt a fajátékok, és jelentősen emelkedett az építő/szerelőkészletek, puzzle-ök, kártyajátékok, Playmobil-ok forgalma is. Egyes hónapokban a bábszínházak, bábok, illetve a diavetítők és diafilmek eladásai ugrottak meg tavalyhoz képest, nyáron és kora ősszel pedig a sport és ügyességi játékok fogytak kiemelkedően az örök kedvenc plüssjátékokkal együtt.

A legnépszerűbb játéktípusok a Vaterán az idei karácsonyi szezonban (használt és új termékek vegyesen):

  1. LEGO
  2. játékfigurák, plüssjátékok
  3. kisautók, járművek
  4. játékbabák
  5. Playmobil játékok
  6. társasjátékok
  7. sport és ügyességi játékok
  8. építő-, és szerelőjátékok
  9. szerepjátékok
  10. oktató és logikai játékok

A használt játékok között nem csak megunt társasjátékokra, legókészletekre kell gondolni, hiszen külön kategóriából ide sorolandók a gyűjtők számára érdekes vintage játékok is. Ezek havi szinten a játékok forgalmának 5-10 százalékát generálják. Idén például 360 ezer forintért kelt el egy szovjet gyártmányú pedálos Moszkvics jó állapotú példánya. A régi játékok értékét jól jelzi, hogy ennyiért akár egy 2003-as évjáratú Suzuki Swiftet is lehet venni használtan.

A legdrágábban eladott játékok 2020-ban a Vaterán:

1. DJI Mavic Pro Platinum drón 381 589 Ft

2. F-14 Tomcat flipper 360 000 Ft

3. Pedálos Moszkvics #1 360 000 Ft

4. Gottlieb Volcano flipper 345 000 Ft

5. Bally Monte Carlo flipper 310 000 Ft

6. Williams Comet flipper 290 000 Ft

7. Bally X's & O's flipper 280 000 Ft

8. Gottlieb Rock flipper 280 000 Ft

9. Pedálos Moszkvics #2 260 001 Ft

10. Williams Laser Ball flipper 260 000 Ft

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

karácsony

ajándék