Ezek voltak 2020 legnagyobb beruházásai: 27 vidéki fejlesztés, ami nagyot szólt idén

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek voltak 2020 legnagyobb beruházásai: 27 vidéki fejlesztés, ami nagyot szólt idén

Idén is rengeteg fejlesztés, beruházás zajlott a gazdasági szférában, annak ellenére is, hogy sokszor megakasztotta a munkálatokat a koronavírus-járvány. A gyárak és cégek ennek ellenére kitartottak és országszerte kezdődtek el új projektek. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy 2020-ban hol és milyen fejlesztések zajlottak Magyarországon, illetve mekkora összegből valósultak meg a különböző beruházások. Lássuk a legnagyobbakat!

  1. Több száz milliós beruházás Dunaföldváron: Úgynevezett fejlett bioüzemanyagot előállító finomítót épít a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári telephelyén a cég hároméves, 150 millió eurós beruházási programjának részeként. Az üzem építését nyáron kezdték meg, és az ott megtermelt bioüzemanyag várhatóan elegendő lesz ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió megújuló energia irányelvében meghatározott, a fejlett - azaz hulladék- vagy maradékanyagokból előállított - bioüzemanyagokra vonatkozó előírásait a következő néhány évben.
  2. Milliárdos beruházást indított az Alteo: Az Alteo Nyrt. tiszaújvárosi és győri telephelyein három 9 megawatt kapacitású gázmotor kezdte meg működését, egy több mint 2 milliárd forintos beruházási program első lépéseként. A beruházással a vállalat a hazai kiegyenlítő energetikai piac kínálati oldalát akarta bővíteni. A fejlesztés következő ütemében további három, összesen 9 megawatt villamos teljesítményű gázmotort telepítenek majd, így a program végére az Alteo harmadával bővíti gázmotoros energiatermelő kapacitásait, és ezzel az ország egyik legnagyobb szabályozási központjává válik.
  3. Bővítette nyírbátori üzemét az Unilever: Az Unilever Magyarország Kft. 15 milliárd forintos ráfordítással bővítette a háztartás-vegyipari termékeket gyártó nyírbátori üzemét. Regionális gyártási központként Magyarország a térség más országait is ellátja, így 20 millió fogyasztóhoz jutnak el az Unilever belföldön készült termékei. A 300 alkalmazottat foglalkoztató nyírbátori üzemben 30 új munkahely jött létre a bővítéssel.
  4. Hatalmas üzemet épít a világhírű tech-multi Magyarországon: Gödön a Samsung gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet a ott foglalkoztatottak száma. A Samsung-gyár fejlesztése 400-500 milliárd forintba kerül, ezzel ez az egyik legnagyobb fejlesztés az országban. A beruházás egyben technológiai váltást is jelent, hiszen elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat az üzemben.
  5. Autóipari gyártóüzem épül Miskolcon: Logisztikai és autóipari gyártóüzemet épít Miskolcon, a déli ipari parkban egy alumínium öntészettel foglalkozó török fémmegmunkáló autóipari beszállító vállalat, az Adöksan Hungary Kft. A tájékoztatás szerint az ipari park bővítési területén elhelyezkedő 7 hektáros alapterületű ingatlanon a cég 11,5 millió eurós beruházást kezdett meg. A számos nemzetközi járműgyártóval is üzleti kapcsolatban álló befektető társaság legalább 100 ember foglalkoztatását tervezi hosszú távon. A társaság termékeit leginkább Európába szállítja, de Mexikóban és Brazíliában is fontos piaci szereplő.
  6. Elkezdődött a kaposvári Interspar építése: Elindult az új INTERSPAR építése Kaposváron, melynek köszönhetően modern áruházzal erősödik a somogyi megyeszékhely. A teljes beruházás mintegy ötmilliárd forint értékű. Az áruház a Market Építő Zrt. kivitelezésében valósul meg. Az összesen mintegy 11 000 négyzetméter hasznos alapterületű központ megvalósítása két részből tevődik majd össze: létrejön egy INTERSPAR-t is magába foglaló épület közel 6 600 négyzetméteren, modern eladótérrel és az üzemi területekkel; emellett egy vele szoros kapcsolatban álló, másik szakáruházi épületben számos üzletből álló kereskedelmi egység várja majd a vásárlókat több mint 4 400 négyzetméteren.
  7. Bővítette termelési kapacitását a salgótarjáni gyár: Egymilliárd forintos beruházásban bővítette termelési kapacitását a Mikropakk Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. Salgótarjánban, a fejlesztéshez a Széchényi 2020 keretében nyertek támogatást. a feldolgozóiparban tevékenykedő társaság a 994,4 millió forintos beruházáshoz 497,4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán. A pénzből számos gépet és eszközt szereztek be és helyeztek üzembe a cég salgótarjáni ipari parkban lévő telephelyén, így szerelőautomatát, fröccsöntőgépeket, adagolót, temperálót, darálót.
  8. Átadták a szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központját: Átadták a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központját, amelyre 354 millió forintot fordított a szervezet. A szeretetszolgálat a szükséget szenvedő emberek életét változtatja meg, hittel és szakértelemmel segít a rászorulókon Magyarországon és a határon túl egyaránt. A raktár megépülésével és az eszközpark bővítésével jelentősen javul a szervezet karitatív tevékenységének hatékonysága, így pedig a hátrányos helyzetű családok reintegrációjának lehetőségei is szélesednek.
  9. 200 milliós beruházás Szekszárdon: Átadták a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó Magtár Kft. szekszárdi telephelyét. A létesítményt a szolnoki székhelyű családi vállalkozás 200 millió forintos beruházással hozta létre. A cég - a szolnoki és a hajdúnánási után - harmadik telephelyét az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével építették 3300 négyzetméteren, zöldmezős beruházással.
  10. Megújultak a mélykúti és pusztaszeri üzemek: Közel egymilliárd forint ráfordítással csarnokkal és raktárral, valamint eszközök beszerzésével bővítette kapacitását mélykúti és pusztaszeri telephelyén a főként zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó HFI Kft.. A beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyert mintegy 356 millió forint támogatásból, 240 millió forint önerőből és a mintegy 365 millió forint hitelből valósították meg. Az elmúlt két évben a fejlesztéseknek köszönhetően már meglévő mélykúti telephelyükön egy könnyűszerkezetes csarnokot építettek fel, amelyben egy gőzsterilező rendszert alakítottak ki, továbbá egy hídmérleget szereztek be
  11. Újabb multi épít gyárat Magyarországon: A Soulbrain vállalat 4700 négyzetméteren lítiumos akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyárt majd Tatabányán, a beruházáshoz a kormány 425 millió forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. Hétmilliárd forintból létesít a gyárat a dél-koreai vállalat, felépülő üzem a jövőben képes lesz a Magyarországon működő nagy koreai akkumulátorgyártó vállalatok, az SK Innovation és a Samsung alapanyag-igényének kiszolgálására.
  12. Átadták a békéscsabai és orosházi gyárat: Átadták a Linamar Hungary Zrt. 25 milliárd forintból megvalósított, békéscsabai és orosházi beruházását kedden a békési megyeszékhelyen. A 17,6 milliárd forintos beruházás során - amelyet a magyar kormány csaknem 4 milliárd forinttal támogatott - Békéscsabán új, zöldmezős telephelyet építettek, amely a cég európai elektromobilitási központja lesz, saját fejlesztésű elektromos hajtásláncokat gyártanak majd itt. Orosházán mezőgazdasági és építőipari emelőgépeket gyártanak, az ottani beruházás 8 milliárd forintból valósult meg. A beruházások 250 új munkahelyet teremtenek.
  13. Napelemparkot létesít a nyíregyházi gyár: A nyíregyházi LEGO gyár bejelentette, hogy kiterjedt napelempark létesítését kezdte meg a gyártórészleg melletti területen. A fotovoltaikus erőmű évente 4,6 megawatt energiát lesz képes előállítani, ami a gyár energiaszükségletének mintegy 40-50%-át kitevő tiszta energia. A projekt már a tervezés fázisában jár, a napelemeket pedig jövő nyáron telepítik majd.
  14. Tisztán elektromos autókat fog gyártani a Mercedes: Kecskeméten fogják gyártani az EQB, azaz a tisztán elektromos meghajtású autót, amelynek 2021 utolsó negyedévétől kezdődhet a sorozatgyártása. Az új modell világpremierje jövő tavasszal lesz. Jelentősen, újabb 50 milliárd forintos beruházással bővíti kecskeméti gyárát a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, a fejlesztés keretében a vállalat megkezdi Magyarországon elsőként a tisztán elektromos meghajtású autók gyártását. Az 50 milliárd forint értékű beruházáshoz a magyar kormány 15 milliárd forint támogatást biztosít, a beruházással több mint 4400 munkahely jövője válik "betonbiztossá"
  15. Kapacitásbővítés kezdődik a RIGO Kft. martfűi üzemében: Bővítette kapacitását a saját fejlesztésű könyvkötő gépek gyártásával foglalkozó RIGO Szerszám- és formakészítő Kft. martfűi üzemében. A fejlesztésre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GinopINOP) pályázatán nyertek csaknem 300 millió forintot. A beruházás fő elemeként egy új, 5 tengelyes szimultán megmunkáló központot vásároltak és helyeztek üzembe, ezzel nőtt a termelési teljesítmény és a minőség. A több mint kilencven embert foglalkoztató cég a világ minden tájára, hetvenkét országba exportál.
  16. Ebben a vidéki városban épül a Semcorp új gyára: Magyarországon hozza létre első Kínán kívüli gyárát a sanghaji központú Semcorp, az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliák gyártásában a világpiacon vezető pozíciót betöltő, sanghaji központú cég; a beruházás értéke 65,5 milliárd forint. az új szeparátorfólia-gyár Debrecenben épül meg, a beruházás 440 új munkahelyet teremt, ezért a kormány 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosít a fejlesztéshez. Egy hatalmas, 19 hektár nagyságú területen kezdi majd meg a gyár a működését. Ezen a 19 hektáros területen 100 ezer négyzetméteres üzem jön létre, "ahol tehát Kínán kívül először Magyarországon gyártja majd az elektromos autók akkumulátorjaihoz szükséges szeparátorfóliákat a Semcorp"
  17. Letették a gyógyszergyár új üzemének alapkövét: A Béres Gyógyszergyár Zrt. eddigi legnagyobb beruházásával tovább épül a vállalat szolnoki gyára. A 6,7 milliárd forint összértékű fejlesztéssel új gyártóüzem építés, raktárbővítés, termelő- és laboratóriumi eszköz beszerzés is megvalósul. A vállalat 1995-ben vásárolta meg szolnoki telephelyét, ahol a mostani beruházással együtt eddig több mint 15 milliárd forint értékben valósítottak meg ingatlanfejlesztést, gép- és eszközbeszerzéseket. Az itt foglalkoztatottak száma a kezdeti 64-ről mára 379 főre emelkedett, ezzel a cég Jász-Nagykun-Szolnok megye tizedik legnagyobb magánfoglalkoztatójává vált. A jelenlegi fejlesztést a termékek iránti növekvő piaci kereslet tette szükségessé. A 6,7 milliárd forint értékű, a legkorszerűbb technológiát képviselő beruházásban a gyógyszergyár 2050 m2-rel növeli gyára területét. Vezértermékének gyártása robottechnológiás gyártósor telepítésével újul meg, továbbá a vállalat termelő- és laboratóriumi eszközöket vásárol, bővíti raktárkapacitását, és fejleszti infrastruktúráját. A beruházás a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programjának köszönhetően 3,04 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatással történik.
  18. Magyarország legnagyobb élelmiszeripari dobása indul ebben a városban: A mostani, 140 millió eurós, vagyis 50 milliárd forintos fejlesztés nem csak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb beruházása lesz, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedik. Közel 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a Nestlé Hungária büki gyártóközpontjában, amely a világ több mint 50 országát látja el állateledellel. A modern magyar piacgazdaság egyik legnagyobb, a pandémia miatt kialakult válsághelyzet ellenére megvalósuló élelmiszer-feldolgozóipari beruházása 160 új munkahelyet is jelent majd a térségben. A 2010 és 2019 között több lépcsőben végrehajtott kapacitásbővítések hatására több mint félezer új munkahelyet teremtett Bükön a Nestlé Hungária, összességében 43 milliárd forintnyi beruházott összeggel, aminek eredményeként. a büki gyár lett az egyik legnagyobb és legjelentősebb állateledelgyár Európában.
  19. Hatalmas gyárat építenek Ózdon: A magyar tulajdonú Wellis Magyarország Zrt. 8,5 milliárd forint beruházás hajt végre Ózdon, 800 új munkahelyet hoz létre a városban és környékén, a családoknak kiszámítható jövőt ad, ehhez a kormány 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A magyar vállalkozás Ózdon a területről kivonuló külföldi vállalat helyét veszi át kormányzati támogatással, a svájci tulajdonú ABB februárban jelentette be, hogy megszünteti ózdi gazdasági tevékenységét, bezárja az ottani gyárát, és elbocsátja több mint 900 munkavállalóját. A Wellis megvette az ABB otthagyott ózdi telepét, a 29 ezer négyzetméternyi gyárterületre új gépeket visz, emellett 20 ezer négyzetméter logisztikai központot épít, a beruházással a medencegyártásban a világ egyik legnagyobb kapacitását
  20. Növénytermesztési központot építenek Somogycsicsón: Átadták a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját Somogycsicsón.
  21. Takarmánykeverő üzem épült Véménden: Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 400 millió forintos támogatásával, több mint 400 millió forintos hitel és 266 millió forintos saját forrás felhasználásával megvalósult üzemben korszerű technológiai berendezésekkel kiváló minőségű, granulált takarmánykeverékeket gyártanak.
  22. Több száz milliós fejlesztés a Cerbona gyárában: A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. 500 millió forintból épített új, modern raktárat Székesfehérváron, ezzel a cég raktárkapacitása több mint duplájára bővült. a 2011-es szerepvállalása óta a társaság technológiai-, kapacitásnövelési- és IT-fejlesztések sorát hajtotta végre, amelynek egyik állomása az új raktárépület megvalósítása volt. A beruházások folytatódnak, elsősorban a digitalizáció irányába mozdulnak el, így első lépésként saját online boltot indítottak, amivel tovább bővülhet vevőkörük.
  23. Több száz milliós beruházás Martonvásáron: Új gyártócsarnokot épített a hazai olaj- és gázipari, energiaipari, vegyipari beszállítóként 28 éves múlttal rendelkező Component Kft. a Fejér megyei Martonvásáron. A társaság közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop) 223,83 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a 447,6 millió forint összköltségű telephely- és kapacitásbővítésre. A martonvásárhelyi telephelyükkel szemben lévő ingatlanon egy új, 600 négyzetméteres gyártócsarnokot építettek, valamint új megmunkáló gépeket szereztek be. A fejlesztés eredményeként a vállalat hat új munkahelyet is létrehozott.
  24. Itt készül több millió család kedvenc konzerve: Termelő berendezésekkel, informatikai eszközökkel és szoftverekkel bővítette kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft. több mint nyolcszázmillió forintból. A vállalkozás a csemegekukorica és a zöldborsó feldolgozásában mára Európa és Magyarország piacvezető gyártói közé tartozik. A mintegy 825 millió forint összköltségű beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert 412 millió forint támogatásból és saját forrásból valósították meg. Az elmúlt két évben a fejlesztés keretében beszerzett új termelő berendezések a csemegekukorica és a zöldborsó feldolgozását korszerűsítették, az informatikai eszközök a munkatársak napi munkáját könnyítik meg, míg a bevezetett vállalatirányítási rendszer átláthatóbbá és egyszerűbbé tette a termelési, logisztikai és pénzügyi folyamatokat. A szállítóik magyar cégek, a projekt így kétszeresen szolgálta a magyar gazdaság érdekeit.
  25. Milliókból épült húsfeldolgozó üzem Hajdúnánáson: Húsfeldolgozó kisüzemet létesített Hajdúnánáson a szociális szövetkezet, a 178 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból készült beruházást hétfőn adták át. a helyi sajátosságokat figyelembe véve, a helyi értékekre alapozva, a szomszédos települések számára is példát adó üzem épült Hajdúnánáson. Az európai uniós követelményeknek megfelelő húsfeldolgozó üzem a szövetkezet vágóhídjához kapcsolódik. A vágóhídon hetente 50 sertést és kiskérődzőt vágnak le, a feldolgozó ebből tőkehúst és feldolgozott húsokat állít elő, főként a helyi közétkeztetés számára.
  26. Több száz millióból gazdálkodhat a Zala megyei baromfifeldolgozó: Több mint 900 millió forintos beruházással bővíti baromfifeldolgozó kapacitását és hűtött üzemcsarnokot is épít a Zala megyei Becsehelyen működő Varga-Szárnyas Kft.. A társaság közel 320 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból. A fejlesztések őszre fejeződnek be. A beruházás keretében új daraboló gépsort vásároltak, illetve 1245 négyzetméteres hűtött üzemcsarnokot építenek, ami a feldolgozókapacitást és a csomagolási lehetőségeket bővíti. A fejlesztéssel a jelenleg óránkénti 1750 helyett 4000 baromfi feldolgozására válik alkalmassá az üzem.
  27. Különleges üzem épült Szekszárdon: Átadták a szekszárdi Kék Madár Alapítvány kézműves csokoládéüzemét kedden, Magyarországon ez az első olyan, csokoládét gyártó üzem, amely fogyatékkal élő munkavállalókat foglalkoztat. A Besweet Csokoládémanufaktúrát és a hozzá kapcsolódó látogatóközpontot az alapítvány 228 millió forintos beruházással építette meg a Gazdasági és Innovációs Operatív Program 189 millió forintos támogatásával. Az üzem jól kifejezi a kormánynak a kkv-k megerősítéséről szóló alapelvét, miszerint a vállalkozásoknak a jövedelem előállítása mellett társadalomszervező szerepük is van.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fejlesztések

gyárak

beruházások