Koronavírus: maradnak a korlátozások, de túl vagyunk a második hullám tetőzésén

MTI   
  Megosztom
Koronavírus: maradnak a korlátozások, de túl vagyunk a második hullám tetőzésén

Nem lesz boltzár december 24-én - hangzott el a mai kormányinfón, ahol többek között szó esett a vakcináról, az iparűzési adóról, és a rendkívüli jogrendről is.

Túl vagyunk a második hullám tetőzésén – közölte Gulyás Gergely a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a napi halálozási számok, amelyek ötödik egymás utáni napon mutatnak legalább 180 napi áldozatot, 8-10 nap múlva fognak csökkenni.

December 27-én megkezdődhet a tömeges oltás

Hétfőn zöld utat kapott Magyarországon is a vakcia , így december 27-én indulhat a tömeges oltás. Az első 5500 oltóanyag a Dél-Pesti Centrumkórházba érkezik és elsősorban a Covid-betegeket ápoló egészségügyi dolgozók kaphatják meg.

A kormány minden oltóanyag-gyártóval tárgyal, EU-s vagy nem EU-s, így az oroszokkal és a kínaiakkal is. Eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le. Csak engedélyezett és ellenőrzött oltóanyagot fognak használni, az oltás ingyenes és önkéntes lesz - hangsúlyozta.

Azt reméljük, hogy áprilistól lesz már nagyobb mennyiségű vakcina, és így elkezdhet normalizálódni az élet, de a járványügyi készültség jövő év végéig megmaradhat, a két állítás között nincs ellentmondás.

- közölte.

Arra kérik az emberek, hogy aki szeretne részt venni az oltásprogramban, az megfelelő helyen regisztráljon. Eddig ezt már több mint 300 ezren tették ezt meg.

Az oltási okirat sem fikció

Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok nemcsak itthon, hanem máshol is

– reagált Gulyás arra a kérdésre, miszerint lesz-e majd oltási könyv, amihez kötve lesznek bizonyos szolgáltatások.

Az oltási okirat nagyon fontos dokumentum lesz majd, például a légiközlekedésben.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről

Gulyás Gergely elmondta, a kormány legfontosabb gazdaságvédelmi döntése, hogy 2021. június 30-áig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, amelyre jelenleg 2,6 millió család és majdnem egymillió vállalkozó jogosult.

Arról is döntött a kormány, hogy a kis- és közepes vállalkozások, egyéni vállalkozások iparűzési adója január 1-jétől a felére csökken, ezzel 150 milliárd forintot hagynak a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. Jelezte: a 2011-eshez képest így is több mint 50 százalékkal több iparűzési adó marad az önkormányzatoknál. A gyermeket nevelők, gyermeket váró családok megsegítése érdekében hatmillió forintig legfeljebb 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási kölcsönt adnak, ennek a fele vissza nem térítendő támogatás.

A kormány a korlátozásokat legalább január 11-ig fenntartja

A szenteste napjára viszont a kormány feloldotta a kijárási korlátozást. "A józan ész és a méltányosság döntött" – fogalmazott Gulyás. Véleménye szerint nem növeli érdemben a kockázatot, ha a családok este 8 után találkoznak aznap, illet

Még nem tudni, hogy a téli szünet után mi lesz a középiskolákkal

A két ünnep között dönt majd arról az operatív törzs, hogy a közép- és felsőfokú oktatásban elrendelt digitális oktatás január 11-e után milyen formában, hogyan folytatódik.

Még egy fontos infó, így a végére: nem lesz boltzár december 24-én

Mivel a 2 órás védett idősávot megszüntettük, nem láttuk értelmét, hogy december 24-én bezárassuk az üzleteket

– közölte Gulyás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

járvány elleni védekezés

covid-19

oltás