Itt venne házat a legtöbb magyar: mutatjuk, melyek voltak a falusi csok slágertelepülései 2020-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Itt venne házat a legtöbb magyar: mutatjuk, melyek voltak a falusi csok slágertelepülései 2020-ban

Kicsivel több, mint egy éve vált igényelhetővé a falusi csok, melyet azóta is nagy érdeklődés övezett. A HelloVidék folyamatosan beszámolt ennek feltételeiről és lehetőségeiről. Hogy még széleskörűbb információkkal szolgáljunk, elindítottunk egy falusi csok aloldalt, ahol az összes településről készítettünk egyedi elemzést, legyen szó az adott falura vagy kisvárosra vonatkozó legfontosabb népszámlálási adatokról, lakáspiaci és gazdasági statisztikákról. Az aloldal elindulása óta rengetegen böngésztek az összegyűjtött információk között, most pedig a látogatottsági statisztikák alapján megnéztük, hogy mely megyékben és településeken volt a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt 2020-ban.

Hatalmas érdeklődés övezete a hírt, miszerint a kormány a családvédelmi akcióterv keretében a csok kibővítését és a falusi csok bevezetését tervezi. Még mielőtt elérhetővé váltak volna a támogatások, már akkor rengetegen voltak kíváncsiak arra, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy igénybe vehessék őket, valamint, hogy mely települések lesznek azok, ahol fel tudják majd használni a kedvezményeket.

Rendkívül népszerű a falusi csok, a családok élnek a támogatási lehetőséggel

2020 május végéig 10 229 család nyújtott be támogatási kérelmet több mint 54 milliárd forint értékben. Területileg meglehetősen kiegyenlített az igénylések száma, ugyanakkor a listából "felfelé" kiemelkedik Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Heves és Nógrád megye, ahol sok a kistelepülés

- számolt be a program részleteiről Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A támogatási célokat nézve is nagyjából kiegyenlített a kép: az igénylők 52 százaléka ingatlanvásárláshoz, korszerűsítéshez, 48 százalékuk a meglévő otthon bővítésére kívánja felhasználni a pénzt

- közölte a kormánybiztos.

Kitért arra is, hogy leginkább azok a családok kérték a támogatást, ahol már három gyermek van, illetve ennyit szeretnének. Ez a kérelmezők hatvan százalékát teszi ki. Az igénylők 38 százaléka kétgyermekes vagy második gyermeket vállaló család. A családok használt ingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez - kombinált támogatás esetében - 7,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényeltek, a meglévő otthon korszerűsítése esetén pedig 2,6 millió forintot kértek átlagosan.

A falusi csok nem az egész ország területén igényelhető otthonteremtési támogatási forma, a kormányrendelet alapján 2486 magyarországi településen kérhető. Ezek azok az 5000 fő alatti települések, amelyeken a rendelet megjelenése előtti évtizedekben tartósan csökkenő volt a lélekszám. A vállalt gyermekszámtól függően a vissza nem térítendő támogatás akár 10 millió forint is lehet. A már meglévő otthonok is bővíthetők, korszerűsíthetők, ez esetben akár 5 millió forint is lehet a vissza nem térítendő juttatás. Emellett komoly kamattámogatási hitellehetőség is a családok rendelkezésére áll

- hívta fel a figyelmet Gyopáros Alpár.

Hozzátette, a tanyáknál a támogatás igénylése független attól, hogy az melyik településhez tartoznak közigazgatásilag. Továbbá új elem január 1-jétől, hogy a falusi csok településein 5 millió forintig áfa-visszatérítési támogatásra is jogosultak a családok. Van mit várni jövőre is, hiszen 2021 újdonsága a lakásfelújítási támogatás, mely segítséget nyújthat a családoknak otthonuk korszerűsítésére, modernizálására.

Mely települések vonzották a magyarokat 2020-ban?

Hivatalos statisztika arra vonatkozóan még nem látott napvilágot, hogy mely településeken volt eddig a legnagyobb érdeklődés a falusi csok iránt, azonban az elmúlt évben a HelloVidék a falusi csok aloldalának látogatottsági adatait folyamatosan monitorozta, melyekből különféle tendenciákat és következtetéseket lehet leszűrni.

A HelloVidék falusi csok keresőjét 2020-ban összesen 214412 alkalommal nyitották meg. Az adatokból kitűnik, hogy a megyék közül Pest megye a legnépszerűbb, az oldalmegtekintések alapján a kattintások 7,39 százalékát zsebelte be. Pest megye után Fejér megye iránt érdeklődtek a legtöbben. A második helyen a kattintások 2,92 százalékával ez a megye áll. A harmadik Győr-Moson-Sopron megye lett, ami a kattintások 2,18 százalékát birtokolja. A negyedik helyen Veszprém megye 2,18 százalékkal, az ötödik helyen mögötte Borsod-Abaúj-Zemplén megye zár 1,96 százalékkal.

A kapott eredmények viszont nem épp meglepőek, ahogy az sem, hogy Pest megye toronymagasan vezeti a listát. Mivel hazánk rendkívül főváros-centrikus, Budapest méreteit megközelítő nagyvárosunk nincs is, a legtöbb munkalehetőség és infrastruktúra itt koncentrálódik, valamint az átlagfizetés is itt a magasabb.

Mi a helyzet a járásokkal?

A legnépszerűbb járásokat tekintve egy kisebb változás történt tavaly óta. Érdekes, hogy a top 10-ből kiszorult a miskolci és a balatonfüredi járás is. 2020-ban a mezőnyt már a váci járás vezeti, a második helyre csúszott vissza a budakeszi járás.

Ez szintén a magyarok főváros-centrikusságát támasztja alá, mint ahogy az is, hogy a 10 legnépszerűbb járásból 8 Pest megyében található, a maradék Fejér- és Győr-Moson-Sopron megyéből került ki.

Top 10 legnépszerűbb járás a HelloVidék statisztikái szerint 2020-ban:

  • Váci járás
  • Budakeszi járás
  • Gödöllői járás
  • Szentendrei járás
  • Székesfehérvári járás
  • Ráckevei járás
  • Monori járás
  • Győri járás
  • Dabasi járás
  • Aszódi járás

Mely települések voltak a legvonzóbbak a magyarok számára?

Top 10 legnépszerűbb település a HelloVidék statisztikái szerint:

  • Pilisszentkereszt
  • Perbál
  • Sződ
  • Zsámbok
  • Tök
  • Pannonhalma
  • Balatonkenese
  • Mikepércs
  • Szigetcsép
  • Vácszentlászló

Érdekes, hogy a tavalyi listában még szerepeltek Nyíregyháza, most viszont Perbál kiszorította a top 10-ből. Ami jól látszik a statisztikából az az, hogy az érdeklődők nem a teljesen elszigetelt települések iránt érdeklődnek, hanem inkább az olyan falvak iránt, amelyek nagyobb városok, megyeszékhelyek közelében találhatóak. Az is vonzó a városok közelsége mellett, ha a település valamilyen turisztikai központ környékén található.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falusi csok

régiók

települések

település lista

családtámogatási program