Csalással, hamisítással akart pénzt szerezni a vállalkozó: húsüzemet akart építeni Szabolcsban

HelloVidék   
  Megosztom
Csalással, hamisítással akart pénzt szerezni a vállalkozó: húsüzemet akart építeni Szabolcsban

145 millió forint állami támogatást akart megszerezni húsüzeme felépítéséhez egy nyírbátori vállalkozó hamis banki papírok segítségével, azonban egy fillért sem fizettek ki neki - írta meg a szon.hu.

Ahogy a portál írja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint egy nyírbátori vállalkozó összesen 377 millió forint európai uniós és magyar állami vissza nem térítendő támogatást igényelt egy húsüzem felépítése céljából.

A jogszabály lehetővé tette, hogy a támogatás felét – 145 millió forintot – előlegként kapjon meg a vállalkozó, amiből elkezdheti az építkezést. Ugyanakkor azt is kikötötte a jogszabály, hogy az előleg csak akkor jár, ha megfelelő biztosítékot tud nyújtani a vállalkozó, hiszen előfordulhat, hogy valami külső ok (pl. természeti csapás, megváltozott piaci helyzet) miatt a beruházást nem lehet befejezni és így az állam elveszítené az előleget. Ilyen biztosíték volt az ügyben egy bank által kiadott ún. bankgarancia, ami az előlegnek megfelelő összegről szólt. A bankgarancia egy okirat, amely azt tartalmazza, hogy a bank kötelezettséget vállal az előleg visszafizetésére a vállalkozó helyett.

Ilyen bankgaranciát a vádlott nem tudott szerezni, ezért ismeretlen körülmények között hozzájutott egy hamis banki igazoláshoz, amelyet úgy nyújtott be a támogatást folyósító hatósághoz, hogy arról azt állította, hogy az valódi. Az előleget mégsem kapta meg, mert a hatóság ellenőrizte az okirat tartalmát, azaz felvette a kapcsolatot az okiraton feltüntetett bankkal, amely azt a tájékoztatást adta, hogy ilyen igazolást ők nem állítottak ki. Ahogy mindez kiderült, a vádlott már nem kérte az előleg kifizetését, sőt a teljes támogatást visszavonták tőle, így a költségvetést végül nem érte kár

- írja a lap.

Az ügyészség a nyomozás során felajánlotta a vállalkozónak, hogy amennyiben beismerő vallomást tesz, akkor tárgyalás nélkül is elítélheti a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre.

A férfi élt ezzel a lehetőséggel, és beismerte a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának elkövetését, ezért az ügyészség vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak. Az ügyészség számára ezt a lehetőséget a 2018. július 1. napján hatályba lépett új büntetőeljárási törvény adta meg, mellyel azért érdemes élni az ilyen jellegű ügyekben, mert gyorsan és egyszerűen befejezhetőek a máskor évekig tartó büntetőeljárások. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik

- számolt be róla a lap.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyírbátor

szabolcs-szatmár-bereg megye

csalás

hamisítás

vállalkozás