Csökkent az autópályák forgalma: ez látszik az e-matrica eladási számaiból

HelloVidék   
  Megosztom
Csökkent az autópályák forgalma: ez látszik az e-matrica eladási számaiból

A legfeltűnőbb esés a 10 napos e-matricák eladásánál látszik. Az állam e-matricákból származó bevétele 16,7 százalékkal, azaz 10 milliárd forinttal csökkent - írja a Napi.hu.

Drasztikusan csökkent az autópályák forgalma idén, legalábbis ez látszik az e-matrica-eladásokból.

A Nemzeti ÚtdÍjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adatai szerint kicsivel több mint 10 millió 2020-ra érvényes e-matricát adott el, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2019 hasonló időszakában, az állam bevételei pedig 16,7 százalékkal estek, ami 10 milliárd forintot jelent– derül ki a hírportál összesítéséből.

A D1 személyautó kategóriában januárban és februárban még nőttek az e-matricák eladásai az egy évvel korábbihoz képest, márciusban azonban a felére estek vissza, áprilisban pedig már az előző évinél majdnem 80 százalékkal adtak el kevesebbet.

Egészen novemberig nem is volt olyan hónap, amikor ne zuhantak volna a heti e-matrica-eladások, az első 11 hónapban a D1 kategóriában 38,7, a D2-ben (a 7 főnél több személy szállítására alkalmas személygépkocsik, a 3,5 tonnánál könnyebb teherszállítók és a lakóautók) pedig 29 százalékkal zuhant az értékesítés, de az utánfutóké is negyedével csökkent.

A legszembetűnőbb változás nem meglepő módon a 10 napos e-matricáknál látszik, hiszen ezt vásárolják az alkalmi autópálya-használók, illetve a külföldiek is.

Nagyjából ugyanezt lehetett látni a 30 napos jogosultságoknál is: januárban és februárban nőtt, márciustól zuhant az értékesítés. A D1 kategóriában 36,4 a D2-ben 21,4 százalékkal.

Az államnak kész szerencse: hogy az emberek már decemberben megvásárolják a következő évre érvényes matricákat

2018 decemberében még 33,3 ezer éves és 73 ezer megyei matricát vettek az emberek a következő évre, tavaly decemberben azonban már ez a két szám 43 ezer és 82,6 ezer volt.

Emellett 2020 első két hónapjában is nőttek az eladások. Az pedig, hogy március és május között 30-50 százalékkal csökkent az már nem sokat nyom a latba, hiszen itt a differencia már csak párezres szemben a téli hónapok több százezres eladásaival.

- írják.

Így nem csoda, hogy az éves országos e-matricából D1 kategóriában 7,2, D2-ben pedig 4,5 százalékos volt növekedés, de a megyeiből il közel 3, illetve 4,5 százalékkal adtak el többet.

A buszos vállalkozások közül sokan csődbe mentek

Az, hogy a buszos vállalkozások nagy bajban vannak, a B2 matricák forgalmából is látszik. A szektor nehézségeit nem csak az éves matricák visszaváltása mutatja, hanem az is, hogy havi e-matricákból közel 61, hetiből pedig 71 százalékkal adtak el kevesebbet 2020-ban (decemberig bezárólag), mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellividék

utazás

autópálya

autópálya matrica