Érik a szakácsok és robotok háborúja: van, ahol már idehaza is nyomtatják az ételt

Steiner Petra   
  Megosztom
Érik a szakácsok és robotok háborúja: van, ahol már idehaza is nyomtatják az ételt

A technológiai újítások és a robotizáció rohamléptekkel fejlődik, így évről évre egyre több ágazatban képes megtelepedni. Magyarországon még újdonságnak számít, hogy egy alapvetően kézi munkaerőre épülő ágazatban, a vendéglátásban élnének a gépek kínálta lehetőségekkel, egy Békés megyei technikum azonban elébe ment az Európában már szárnyait bontogató trendnek. A 3D nyomtatós technológia alkalmazási lehetőségeiről és annak munkaerőpiaci előnyeiről a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója, Eke Ibolya számolt be a HelloVidéknek.

A modern gépek beszerzését egy tavalyi, Távol-Keleten tett látogatás ösztönözte, ahol mint sok más K+F területen, ebben is élen járnak. „Kínában működnek már olyan éttermek, ahol a 3D-s ételnyomtatást használják. Megjelentek már a robotikával felszerelt éttermek, szállodák. Az évekkel ezelőtt induló Erasmus program keretén belül iskolánk oktatói és tanulói elkezdtek megismerkedni az európai országok, mint például Spanyolország, Franciaország, Nagy-Britannia, gasztronómiájával, ahol ezeket a technológiát már alkalmazzák. Ezzel a tanulóinkat nemcsak a magyar vendéglátásra, hanem az európai gasztrokultúrára is felkészítjük. Azt szeretnénk, hogy a tőlünk kikerülő szakemberek nem egyszerűen trendkövetők, hanem trendmeghatározók lennének” – hangsúlyozta Eke Ibolya igazgató a beruházás jövőbe mutató jelentőségét. Továbbá azt is hozzátette, hogy az új szakképzési törvény megjelenésével a szakképzés is alkalmazkodott a jelen munkaerőpiaci követelményeihez, ami megköveteli, hogy az elavult technológiákat újak váltsák fel, így elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb az informatika és a robotizáció is megjelenjen a vendéglátásban

Az oktatási intézményben tanuló valamennyi diák, függetlenül a választott szakiránytól (szakács, pék, cukrász, pincér-vendégtéri szakember), megismerkedhet a modern technológiával, megtanulhatja annak alkalmazását, amelyet később a munkaerőpiacon is kamatoztatni tud, habár Eke Ibolya elárulta, ismereteik szerint a magyar piacon még csak kevesen élnek hasonló gépekkel. Az igazgatónő emellett felhívta rá a figyelmet, hogy nem állítható egymással szembe a kézimunka és a robotizált munkafolyamat, mert mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így intézményükben a 3D-s nyomtató mellett továbbra is ugyanúgy tanítják a kézzel történő dekorálás fortélyait.

De milyen előnyökkel is jár egy 3D-s nyomtató a gasztronómiában? Noha a műszaki anomáliák lehetőségét nem lehet 100%-os bizonyossággal kizárni, azonban az emberi hibafaktorral szemben egy ilyen gép egy mindenképp stabilabb, állandó minőséget tud prezentálni, így akár több száz édességet is képes milliméterre pontosan ugyanúgy kidekorálni. A gép egy basic 3D nyomtatóval ellentétben a műanyag helyett természetes ételfestékekkel, csokoládéval, marcipánnal, tésztával, májpástétommal, burgonyapürével és még vajjal is jól dolgozik, csak szó szerint a munkát veszi ki az ember keze alól. A szakácsok így bevethetik a levesek dekorálásához, míg a vendéglátótérben kiszolgáló pincérek mintázhatják vele a kávé habját, vagy variálhatják a sütemények tetejére rárajzolható motívumokat.

Ez a technológia az egyediséget, a személyre szabottság lehetőségét nyújtja. A törzsvendégeknek jól esik, ha a pincér emlékszik rá, ismeri az igényeit. Ezt lehet fokozni a kivitt étel-ital mellé adott, akár névre szóló macaronnal, egy saját fényképpel ellátott keksszel, vagy egy kedves üzenettel, mely elkészíthető, mire a kávé lefő

– emelte ki a 3D-s nyomtatók kínálta plusz fogyasztói élményt Eke Ibolya igazgatónő. Az általuk beszerzett gépbe 600 előre megírt mintát programoztak, de egy szoftverrel csak a kreativitás szab határt a további motívumok kitalálásában.

A Zwack József Technikum és Szakképző Iskola igazgatója kijelentette, mivel az oktatás feladata, hogy a diákjait a jövőre készítse fel, ezért mindig is törekedtek arra, hogy lépést tartva a korral, a legmodernebb trendekkel és technológiai tudással ismertessék meg a diákokat, amely elvárásokhoz előbb-utóbb a vendéglátóegységeknek is fel kell zárkózniuk, ha versenyképesek szeretnének maradni.

A diákjainknak igyekszünk olyan tudást adni, mellyel nemcsak a hazai, hanem az nemzetközi munkaerőpiacon is megállják a helyüket. Nagy öröm számunkra, hogy a személyi feltételek mellé párosul a technikai háttér is. A nálunk tanulóként végzett szakemberek már ismerni fogják a technikát, így a személyi feltételek már adottak lesznek a vállalkozásoknál, hiszen az iskola fontos feladata a tanulóképzés mellett, hogy a munkaerőpiacot kiszolgálja. A munkaerőpiacon pedig mindig előnyt élvez az a szakember, aki nemcsak a jelenben él, hanem a jövőt is látja

– zárta gondolatait Eke Ibolya.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

séf

szakács

ételnyomtató

vendéglátás