Felpörgött a kereslet: egyre többen érdeklődnek a készházak iránt

Világgazdaság   
  Megosztom
Felpörgött a kereslet: egyre többen érdeklődnek a készházak iránt

A tavalyi negatív után az idén pozitív rekordot írhat a készházak iránti kereslet az ismételt áfacsökkentés és az új csokos kedvezmények hatására - írja a Világgazdaság.

Száznyolcvan fokos fordulatot vett az új évben a készházpiac, a január elsejével életbe lépett új otthonteremtési program októberi bejelentése nyomán leálltak a kifizetések, és a szerződéskötések is elmaradtak, mert a megrendelők az új kedvezményekre vártak. Az idén 27-ről 5 százalékra csökkentett újlakás-értékesítési áfa és a csokosok áfa-visszaigénylési lehetősége miatt a cégek kénytelenek voltak önerőből vagy abból a tartalékból finanszírozni a folyamatban lévő kivitelezéseket, amelyet a múlt év végéig az áfaemelés elkerülése végett előre kifizetett, de csak most elvégzett megrendelésekért kaptak

- számolt be a portálnak az aktualitásokról Kárpáti József, az ÉVOSZ-Makész környezettudatos és szerelt technológiás szakmai tagozatának elnöke.

Mint a portál írja, a készházas cégek 2020-as éve pénzügyileg meglehetősen furcsán alakult, hiszen az év első két harmadában a frissen kivezetett kedvezményes áfa, a végén pedig a visszatérő kedvezményes áfára váró megrendelők fizetési stopja miatt nem volt számottevő bevételük. Ugyan a pénzügyi kormányzatot megkérte a szakmai érdekképviselet, hogy tegye lehetővé az áfakülönbözet utólagos visszatérítését a vállalkozások folyamatos bevételszerzése céljából, de ez nem történt meg.

Tavaly feleannyi szerződést kötöttek készházakra, mint korábban, az idén viszont a felpörgő kereslet miatt a 2019-es csúcsot meghaladó, több mint kétezer új lakóépület is készülhet nem hagyományos technológiával

- mondta Kárpáti József a tagcégektől kapott előrejelzésekre alapozva.

Az újlakás-építések több mint fele hagyományosan családi ház, úgyhogy az idén épülő, várhatóan 22-25 ezer új lakásból 12-15 ezer lesz családi ház, ezek közül pedig több mint kétezer lehet könnyűszerkezetes, illetve készház-technológiás. Jelentős változás, hogy míg 2010 előtt a 120 négyzetméter feletti készházakra szóltak a megrendelések, újabban a 80-120 négyzetméteres kategória jelenti a tömegpiacot. A Covid megjelenése után megélénkült a 40–60 négyzetméteres házak iránti kereslet, a 120 négyzetméter felettiekre ezzel egyidejűleg jelentősen csökkent. A modern kor elvárásainak megfelelő, már az új – a januárról júliusi bevezetésre halasztott – épületenergetikai követelményeknek is megfelelő könnyűszerkezetes épületekre 350-400 ezer forintos induló áron lehet kulcsrakész átadással szerződni

- számolt be róla a portál.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

készház

házépítés

családi ház

támogatások

csok

újlakás-építés

lakóépület