Rengeteg eső esett a Körös-vidéken: mutatjuk a legfrissebb ár- és belvízjelentést

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg eső esett a Körös-vidéken: mutatjuk a legfrissebb ár- és belvízjelentést

Az elmúlt egy hétben jelentősebb csapadékmennyiség hullott le a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére. Mutatjuk, a legfrissebb ár- és belvízjelentéseket - írja a beol.hu

Ahogy a portál írja a csapadékos időszak az elmúlt év legvégén kezdődött, majd két nap szünettel megszakítva január 3-a és 5-e közt is folytatódott. A területi eloszlás szerint a csapadékmennyiség legnagyobb része működési területünk keleti felén, a Gyulai- és a Szeghalmi Szakaszmérnökségek területén esett.

Az állomásokat tekintve a vizsgált időszak legnagyobb csapadékmennyiségét 55,8 milliméterrel Ant állomáson mérték, de számottevőnek bizonyult az 50,7 milliméter Sarkad-Malomfok, illetve a 49,6 mm Sarkad-Sitka állomásokon. A legkevesebb csapadék Szarvas állomáson esett. (22,4 mm). Az egy nap alatt lehullott mennyiség tekintetében a dévaványai állomás produkálta a legtöbb csapadékot 21,3 milliméterrel december 31-én, de a már említett Ant állomáson is ugyanezen a napon 21 milliméterrel esett

- közölte a lap.

Mint írják, a fent megjelölt időszakban a Körösök romániai vízgyűjtő területét is jelentősebb csapadékterhelés érte, amelyből árhullámok alakultak ki a Fehér- és Fekete-Körösön.

A legnagyobb mennyiség Biharfüreden (Stina de Vale) hullott 84 milliméterrek, amely állomás az egy nap alatt hullott legtöbb csapadékot is adta, ez 32 milliméter volt december 30-án. A legkevesebb mennyiség viszont mindössze 3,3 mili volt Bánffyhunyad (Huedin) állomáson. A lehullott csapadékokból a Fehér-Körösön kisebb árhullámok alakultak ki, melyek jóval készültségi szint alatt vonulnak le. A január 3-5. között hullott csapadékból a Fekete-Körös romániai szakaszán elsőfokú készültségi szintet meghaladó árhullám alakult ki, ezen árhullám a magyarországi folyószakaszokon elsőfokú szintet megközelítő vízállások mellett vonul le.

- közölte a portál.

Hozzátették, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően kisebb mértékű belvízvédekezés is zajlik az igazgatóság működési területén, jelenleg három belvízvédelmi szakaszon van elsőfokú készültség érvényben (a 12.01. Réhelyi, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai, a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon).

A hidrometeorológiai körülmények miatt a folyókon – készültségi szintet el nem érő – árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba. Jelenleg összesen 10 szivattyútelep üzemel nappali üzemmódban, szerdán az átemelt víz mennyisége 253 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (2020. 12. 23.) összesen 2 252 ezer m3 vizet emeltek át

- olvasható a hírportál közlésében.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

árvízvédelem

árvízvédelmi készültség

árvíz

körös-vidéki vízügyi igazgatóság

kövizig