Őrült tempóban: beindult a lakáspiaci kereslet, és jön a felújításihitel-boom?

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült tempóban: beindult a lakáspiaci kereslet, és jön a felújításihitel-boom?

Hatalmas érdeklődés mutatkozik az eladó lakások iránt már az év első napjaiban, a kínálat ezzel azonban még nem tart lépést - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A portál forgalma rekordot döntött a héten, kedden és szerdán napi félmillió látogatást mértek, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az adásvételekkel szorosabban együtt mozgó, telefonhívással is járó érdeklődések száma is több mint 30 százalékkal emelkedett az első héten tavalyhoz képest.

A keresleti oldal nagyon felélénkült, ami nem meglepő. A 2020 év végi keresletet jellemző vihar előtti csend alapján számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt. Fontos, hogy egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg.” Hozzátette: “Ez abból is látszik, hogy a piacon megjelenő friss kínálat egyelőre nem tartott lépést a látogatások, érdeklődések felfutásával. Bár az eladó lakóingatlanokra vonatkozó hirdetésfeladások száma az idei év első napjaiban 6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de 2019 azonos időszakához képest 6 százalékkal kevesebb.

- közölte Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Az idei év annyiban más lesz a korábbiakhoz képest, hogy a vevők megfontoltabbak és kedvezőbb pozícióban böngészhetnek a kínálatban. A most életbe lépő lakástámogatások célzottabbak, a saját célra lakást vásárló családok kapják meg a kedvezményeket. Az elmúlt években viszont meghatározó volt a lakáspiacon az átlagosnál erősebb fizetőképességgel rendelkező befektetők és külföldiek szerepe, ám ők lényegében hiányozni fognak a keresleti oldalról. Emiatt a tényleges költözést, lakásvásárlást tervező magyar háztartások vásárlóerejéhez igazodhatnak az árak. “Összességében növekedhet a forgalom, de a megfizethetőbb tartományba rendeződhetnek vissza a lakásárak.” - tette hozzá Balogh László.

A saját erőből történő építkezések is új lendületet kaphatnak az idén

2017 óta minden évben több mint 10 ezer egylakásos házra adtak ki engedélyt a hatóságok, amelyek jellemzően családiház-építésre vonatkoztak. 2019-ben - azaz még a koronavírus megjelenése előtt - több mint 11 ezer egylakásos ház kapott engedélyt.

A legfrissebb adatok szerint 2020 első tizenegy hónapjában pedig 8452 ház kapott engedélyt, ami a járványhelyzetet figyelembe véve viszonylag magas számnak mondható

- fogalmazott a szakember.

Felújításihitel-boom előtt?

A lakáspiacon, legyen szó építkezésről, használt vagy új lakás megvásárlásáról továbbra is fontos szerepet kapnak majd a hitelek az új támogatásoknak is köszönhetően. Az elmúlt években - 2017 óta - a hivatalos jegybanki adatok szerint a kimondottan lakásfelújításra, -korszerűsítésre felvett lakáshitelek az új lakáshitelek 3-4 százalékát adták a szerződéses összeg alapján. Havonta pedig jellemzően 2-3 milliárdos összegről volt szó - írják.

Az állami lakásfelújítási program januári indulása és a korszerűsítéshez februártól igényelhető támogatott hitellehetőség miatt a felújítási lakáshitelek összege is növekedhet a jövőben. A koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanság miatt azonban pontos előrejelzést egyelőre nehéz adni a lakossági hitelpiac, ezen belül a lakáshitelek vagy épp a korábbi években a legnépszerűbb kölcsönök közé tartozó személyi hitelek forgalmának alakulására.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

lakáspiac

lakáshitel

takarék csoport