Itt a lista: négy újabb magyar egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba, a legtöbb vidéki

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Itt a lista: négy újabb magyar egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba, a legtöbb vidéki

Újabb egyetemek kerülhetnek alapítványi fenntartásba: a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek eshetnek át struktúra váltáson. A kormány szerint az átalakítás lehetőség a fejlődésre, a Transparency International viszont a közvagyon átjátszásáról beszél - írta az ATV.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése pénteken küldött szét egy levelet az egyetemi polgároknak, amiben azt írják, az intézmény vezetése tájékoztató megbeszélést tartott Bódis József oktatási államtitkárral az esetleges modell váltás kapcsán. Lapinformációk szerint a leendő kuratórium elnöki posztjára maga az államtitkár, Bódis József jelentkezett be.

A Semmelweis Egyetem is átesik a modellváltáson

A Népszava úgy tudja, az átalakítás tervei nyárig elkészülnek, amihez 600 millió forintot különít el a kormány. Az alapítványi rendszer pedig 2022 januárjától lép életbe.

Az intézmény a megjelent információk után egy közleményt adott ki:

Az egyetem (…) vizsgálja az intézmény lehetséges, legoptimálisabb működési lehetőségeit, köztük egy új alapítványi modell kialakítását is.

A modellváltás lényege, hogy az állam az egyetem összes jogát átruházza egy, az állam által létrehozott alapítványnak. Ugyanakkor a magánosítás ellenére is részesül állami pénzből a birtokló alapítvány.

Az állam szerint a modell váltás után az egyetemek nagyobb költségvetésből, magasabb színvonalú oktatást nyújthatnak. A Transparency International Magyarország munkatársa viszont a közvagyon átjátszásáról beszél.

A probléma azzal van, hogy ha az állam a nemzeti vagyont például az egyetemek épületeit, egyetemek fenntartására fordított tetemes összegű éves költségvetési támogatásokat, vagy netán még ezentúlmenő vagyon elemeket is nem átlátható és nem ellenőrzött módon juttat olyan személyek kezelésébe vagy tulajdonába, akiket aztán nem lehet elszámoltatni

- fejtette ki Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója.

Az eddig modellváltáson átesett egyetemeket irányító kuratóriumokba többek között Szijjártó Péter, Varga Judit, Lázár János vagy az a Vidnyánszky Attila ült be, aki a nagy botrányt okozó SZFE struktúra váltás élharcosa volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egyetem

államosítás