Negatív toplista: ezek a magyar vasútvonalak voltak a legproblémásabbak 2020-ban

hvg.hu   
  Megosztom
Negatív toplista: ezek a magyar vasútvonalak voltak a legproblémásabbak 2020-ban

Melyik az a magyar vasútvonal, ahol a leggyakrabban romlik el valami? A Mávinform Facebook-oldalán gyors tájékoztatást kapnak az utasok arról, ha valahol baj van, ráadásul a GYSEV leállásait is jelzik ott - ez alapján a HVG állított össze egy listát a leginkább problémás vasútvonalakról.

A legproblémásabb hazai vasútvonalakról a listát már hat hónappal ezelőtt összegyűjtötte a HVG, most pedig közreadta a teljes 2020-as éves rangsorát. A meghibásodásokról az információkat a Mávinform Facebook-oldaláról gyűjtötték be, ahol a GYSEV leállásait is jelzik - ebből készítették az éves összefoglalót.

A pontozás szigorú szabályok szerint történt, a következők voltak:

 • 2 pontot ért, ha egy óránál nagyobb késések voltak egy hiba miatt, vagy több járat kimaradt. Minden további óra 1-1 pont.
 • 1 pontot ért, ha egy óránál rövidebb volt a késés, fél pont járt, ha csak egy vonatpár maradt ki.
 • A baleset miatti leállásokat nem vették figyelembe, ezeket nem a vasúton kell számonkérni.
 • Ugyanígy nem számítottak az olyan leállások sem, amelyeknek az oka valamilyen extrém időjárási esemény, mint például ha fa dőlt a sínre, vagy a nyári somogyi árvizek.
 • Ha viszont lett volna hó, az amiatti késést bevették volna a számításba.
 • A vonalak listáját a MÁV hivatalos besorolásából vették át, vagyis például egy monori meghibásodás a Budapest–Záhony vonalhoz tartozik, nem a Cegléd–Szeged vonalhoz, hiába jár a legtöbb ottani vonat Budapest–Szeged távon. Ha azonban a MÁV több vonalra is kiírja a hibát, akkor mindnél beleszámoljuk.

Az év legextrémebb hibája november 25-én történt

A MÁV akkor szerényen csak annyit közölt, hogy Felsőpakonynál egy vonat meghibásodott, aztán kiderült, hogy elhagyta két kocsiját - olvashatjuk a HVG összefoglalójában.

A 2020-as végeredmény:

 1. Budapest–Debrecen–Záhony 111,5 pont
 2. Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely 107,5 pont
 3. Budapest–Pécs 77,5 pont
 4. Budapest–Újszász–Békéscsaba–Lőkösháza 59,5 pont
 5. Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes 44,5 pont
 6. Budapest–VácSzob 43 pont
 7. Budapest–Lajosmizse 30 pont
 8. Budapest–Győr–Rajka 25 pont
 9. Székesfehérvár–Szombathely 24,5 pont
 10. Budapest–Esztergom 19,5 pont

A MÁV általában azzal a magyarázattal áll elő, amikor a késésekről van szó: a vonalak jelentős részén minimálisak a késések. Ez abból a szempontból igaz, hogy a hibák az ország legnagyobb forgalmú vonalaira koncentrálódnak, a kis forgalmú vidéki mellékvonalakon ritka a nagy káoszt okozó meghibásodás - írják.

Az országban a kisvasutakat nem számolva 79 vasútvonal van, ezek közül 24-ben semmilyen olyan gond nem volt 2020-ban, ami hibapontot ért volna, és olyan vonal is csak 16 volt, ahol legalább tíz hibapont összegyűlt.

Sőt, az év különdíjasát is érdemes megemlíteni

A MÁV és a GYSEV közös fenntartásában működtetett Szombathely–Nagykanizsa vonalán egy hiba sem volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mÁv

meghibásodás

vasútvonal