Ilyen sem ma volt: új egyetemi központ lett vidéken, szinte a legmesszebb Budapesttől

MTI   
  Megosztom
Ilyen sem ma volt: új egyetemi központ lett vidéken, szinte a legmesszebb Budapesttől

Távoktatási programmal és digitális fejlesztésekkel országos képzési centrummá is válna a január elsejétől a Pannon Egyetem (PE) keretén belül működő Zalaegerszegi Egyetemi Központ (ZEK) - közölte a PE stratégiai rektorhelyettese szerdán sajtótájékoztatón.

Amerikai stílusú kampuszt akarnak létrehozni az egykori Petőfi laktanya jelenleg is használt területén. A koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetből előnyt kovácsolva távoktatási programot is szerveznek majd, digitális fejlesztésekkel, így az elméleti oktatásba bárhonnan bekapcsolódhatnak a diákok, akik a gyakorlati képzést már Zalaegerszegen folytatják majd, például a járműipari tesztpályán vagy a hadiipari gyártásban - mondta el Németh István, a PE mechatronikai, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási karának képzéseit egyesítő ZEK vezetője.

Jelezte, hogy a gazdasági képzésben megújult portfólióval a digitális gazdaság kiszolgálását helyezik előtérbe.

Országos logisztikai centrumot is létrehoznak, amely kereskedelmi logisztikai képzést indít, a mechatronikai területet pedig gépészmérnökképzéssel bővítik. Ez utóbbi a zalaegerszegi hadiipari beruházáshoz is kapcsolódik, így a leendő hallgatók az autógyártást is évekkel megelőző csúcstechnológiákkal foglalkozhatnak majd.

A rektorhelyettes az újdonságok között említette, hogy a szakképzésre alapozva az egyetem már azokra, a műszaki területek iránt érdeklődő 14 éves diákokra is épít, akik okleveles technikusképzésre jelentkeznek. Ők felsőévesként már az egyetemi kollégiumba kerülnek, az oklevelük megszerzése után pedig felvételi nélkül tanulhatnak tovább az egyetemen, ahol beszámítják az addig megszerzett tudásukat.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere úgy vélekedett, hogy az összeolvadással jelentős felsőoktatási intézmény jött létre Zalaegerszegen. Oktatási, tudományos és innovációs központtá is válik majd, ami biztosítja a jelentős helyi beruházások tudományos hátterét és felsőoktatási bázisát.

Hozzátette, hogy a város közgyűlése tavaly elfogadta Zalaegerszeg 2030-ig tartó fejlesztési stratégiáját, amelynek megvalósításához kormányzati forrást is remélnek. Az egyik kiemelt célja ennek a programnak egy modern, az új képzéseknek is megfelelő kampusz kialakítása.

Vadvári Tibor alpolgármester arról beszélt, hogy a Zalaegerszegre érkező új cégek és fejlesztések számára elengedhetetlen a szakember-utánpótlás a szakképzésben és a felsőoktatásban egyaránt. Az itt tanulók számára pedig egyértelmű előnyt jelent majd, hogy a szakképzésbe bekerülő diákok "egyenesen tudják folytatni" a tanulmányaikat a zalaegerszegi egyetemen.

Címlap fotó illusztráció: a ZalaZone Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya fogadóépülete az első ütem átadásának napján, 2019. május 20-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egyetemi központ

zalaegerszeg