Ki nem találod, melyik magyar megyében keresnek a legjobban a magyar melósok

HelloVidék   
  Megosztom
Ki nem találod, melyik magyar megyében keresnek a legjobban a magyar melósok

Győr-Moson-Sopron megye területén haladnak keresztül a Közép- és Nyugat-Európával összekötő fontos útvonalak. Itt halad a kettős vágányú Budapest-Bécs-vasútvonal az M1-es autópálya, és nyugat felé létesít kapcsolatokat a Duna mind nagyobb fontosságú vízi útja. A nyugati fekvés mindig fontos volt a megye kereskedelmének, mezőgazdaságának, iparának közlekedésének és kulturális életének fejlődésére. Amire nagy szükség is van, hiszen mindegyikben kiemelkedő szerepet játszik ez a megyénk. A HelloVidék megyekörkép-sorozatában most Győr-Moson-Sopron került sorra. Lássuk, milyen gazdasági mutatókkal rendelkezik a megye.

A megye a 2019-es adatok szerint 4208 négyzetkilométeren terül el, összesen 183 települést foglal magába, lakónépessége pedig 473 ezer fő. Nem meglepő, de a megye legnépesebb városa a megyeszékhely, vagyis Győr.

A megyében 7 járás található, ezek közül a legnépesebb a soproni járás, a népsűrűség itt 114 fő/km2. A járáshoz 39 település tartozik, ebből csupán 3 város. Ezt követi szintén magas számmal a győri járás, 210 fő/km2-el. Ehhez a járáshoz 35 település tartozik, ezek között csupán csak 1 város szerepel. Majd kicsit lemaradva a csornai járás jön, 57 fő/km2-el. Ide 33 település tartozik, amelyek között itt is csupán csak 1 város szerepel.

Emelkedést mutat a megye lakónépességének száma

Győr-Moson-Sopron megye lakónépessége 2019. január 1-jén 467 ezer fő volt, 1,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A megyében élő nők termékenysége nem sokkal marad el az országos átlagtól. A megye 1,35 százalékos átlaga nagyon jónak számít, tényleg csak egészen kevéssel marad el az országos 1,49 százalékhoz képest. A házasságkötések száma emelkedett: 2019-ben 3100 házasságot anyakönyveztek, 28 százalékkal (681-gyel) többet, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

2019-ben összesen 4150 gyermek jött a világra, és 5300 fő hunyt el. Az élveszületések száma 1,1, a halálozásoké 4,0 százalékkal kevesebb volt, mint 2018-ban. Ez utóbbiak száma a megyék és a főváros körében itt csökkent az egyik legnagyobb mértékben.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1150 fővel csökkentette a megye lakónépességét, a veszteség 13 százalékkal kisebb volt az előző évinél. A megye egyike annak a 3 megyének, ahol a természetes fogyás mértéke több mint egytizedével csökkent.

Az ezer lakosra jutó természetes fogyás mértéke az országos mutatóval (-4,1), a megyében ez a szám: –2,4. Az alábbi grafikon szerint viszont az ezer lakosra jutó vándorlási egyenleg az országos átlaghoz (3,8) képest nagyobb arányt mutat, a megyében ez a szám: 15,2.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Virágzik a járműipar a megyében

Győr-Moson-Sopron megyei székhellyel 2019. december végén 86 ezer gazdasági szervezetet tartottunk nyilván, 2,9 százalékkal (országosan 1,9 százalékkal) többet, mint egy évvel korábban. A 79 ezer vállalkozás 24 százalékát társas gazdálkodási formában, 76százalékát önálló vállalkozóként regisztrálták. Az előbbiek száma egy év alatt 0,3 százalékkal mérséklődött, az utóbbiaké 4,1 százalékkal nőtt.

A megye legnagyobb nyereségű cégei a 2006-os adózott eredmény szerint (zárójelben az országos toplistán elfoglalt helyezés)

  1. Audi Hungária Motor Kft. (3),
  2. Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. ( 60),
  3. Rába Futómű Kft. (70).

Az ipar mellett kiemelkedő a megye mezőgazdasága. A táj kedvező adottságai, fekvése és klímája következtében jelentős a szőlő- és bortermelés. Viszont, ha a megyét összességében nézzük - ez az alábbi grafikonon is jól látszik - a járműipar uralja a megyét 77 százalékkal. Ezt követi a gumi-, műanyag,- és építőanyag-ipar 6 százalékkal és a Kohászat, fémfeldolgozás 4 százalékkal. Az egyéb területek pedig 13 százalékot tesznek ki.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

További fontos mutatók:

• Az egy főre jutó GDP Győr-Moson-Sopron megyében (2018-as adat): 5,3 millió forint, ez jóval magasabb, mint az országos átlag, ami 4,4 millió forint.

• Egyéni vállalkozási kedv az országos átlagtól (54) szintén magasabb - ezer lakosra jutó egyéni vállalkozási száma a megyében 58 darab volt.

Rengetegen dolgoznak, nagyon kevés a munkanélküli a megyében

  • A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 2019-ben (még a koronavírus előtti évben járunk), 74,4 százalék volt, amely jóval magasabb, mint az országos átlag, ami ebben az időszakban 70,1 volt.
  • A 15–64 évesek munkanélküliségi rátája 2019-ben 1,1 százalék volt a megyében, ami elképesztően alacsonynak számít, hiszen az országos átlag 3,4 százalék.

Győr-Moson-Sopron megyében 2019. december végén 3 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, számuk 10 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg országosan 2,9 százalékkal csökkent. A pályakezdő álláskeresők száma (80 fő) 40 százalékkal visszaesett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 2,5 százalék volt.

Az álláskeresők 69 százaléka legfeljebb 3 hónapja, 15 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 2,9 százalékkal kevesebb volt a 2018. decemberinél. December végén 2,4 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 12 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az álláskeresők 23 százaléka legfeljebb az általános iskola 8 osztályával, 31 százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, 33 százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, 13 százaléka diplomával rendelkezett.

A fizikai foglalkozásúak keresete itt a legmagasabb

2019-ben Győr-Moson-Sopron megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 389 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 259 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 391 ezer, a nettó átlagkereset 260 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 12,6 százalékkal múlta felül a 2018. évit, a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot. A keresetek 5,8 százalékkal magasabbak voltak, mint országosan. A keresetnövekedés a versenyszférában 13,9, a költségvetési szférában 6,3 százalékot tett ki. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 405 ezer, a költségvetési szférában 328 ezer forint volt.

Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 14,6, a szellemieknél 10,2 százalékkal emelkedett. A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 336, a szellemieké 463 ezer forintra bővült. A fizikai foglalkozásúak keresete itt volt a legmagasabb.

Népességarányosan Győr-MosonSopronban építették a legtöbb lakást

2019-ben Győr-Moson-Sopron megyében 2571 lakást vettek használatba, 4,9 százalékkal (országosan 20 százalékkal) többet, mint egy évvel korábban. A tízezer lakosra jutó épített lakások száma (54,7) továbbra is a legmagasabb volt a megyék közül, az országos átlag (21,6) 2,5-szeresét tette ki.

Az új lakások 58 százalékának természetes személy, 41 százalékának vállalkozás volt az építtetője. A természetes személyek lakásépítései 15 százalékkal emelkedtek, a vállalkozásokéi viszont 8,1 százalékkal csökkentek az előző évihez képest.

2019-ben 95 lakás szűnt meg a megyében, 16 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban. Száz épített lakásra 4 megszűnés jutott. Az építések és megszűnések egyenlegeként a megyei lakásállomány az elmúlt év során 2476 lakással bővült. A 2019-ben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 3146 volt, 14 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megyekörkép

megyekörkép-sorozat

győr

sopron

győr-moson-sopron

győr-moson-sopron megye

ksh

központi statisztikai hivatal

adatok

statisztika

fizetés

munka

munkanélküliség

ipar

gazdaság

építkezés