Bajba kerültek az autógyárak: mutatjuk, mi a helyzet a legnagyobb magyar cégeknél

Világgazdaság   
  Megosztom
Bajba kerültek az autógyárak: mutatjuk, mi a helyzet a legnagyobb magyar cégeknél

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár tíz napig szünetelteti a termelését, a győri Audi pedig két héten keresztül csak egy műszakban folytatja a gyártást a globális alkatrészhiány miatt. A Suzuki termelésében egyelőre nem okoz fennakadást a hiány - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál arról beszámolt, elektronikaialkatrész-hiány miatt kerültek bajba az autógyárak, ugyanis jelentősen megnőtt a félvezető komponensek iránti kereslet, ezért világszerte tapasztalhatók a beszállítói nehézségek az alkatrészellátásban.

A kialakult helyzet a magyarországi gyárakat is érinti:

A kecskeméti Mercedes-Benz az aktuális beszállítói helyzethez alakítja a termelési programját, azaz a nehézségek miatt január 20. és január 30. között szüneteltetni fogja a termelését

- közölte a Világgazdasággal a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Az Audi Hungaria úgy döntött, hogy az alkatrészhiány miatt ezen a héten, illetve a jövő héten csak egy műszakban termel

- válaszolta a lap megkeresésére Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője.

A csoport minden gyárában előfordulhat átmenetileg csökkentett műszak vagy részleges műszaklemondás, főként a járműgyártás terén, ugyanakkor a Volkswagen konszern nagy erőkkel dolgozik a probléma mielőbbi megoldásán

- tette hozzá Czechmeister Mónika.

A Magyar Suzuki termelésében egyelőre nem okoz fennakadásokat a globális alkatrészhiány, és beszállítóikkal együtt azon dolgoznak, hogy folyamatos maradjon a gyártásuk ellátása

- számolt be róla a portál a vállalat számukra adott tájékoztatása alapján.

Az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a csipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság nyomán tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztatóelektronikai alkatrészek gyártására. Az ismét fellendülő autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

győri audi hungária

audi gyár

kecskemét

kecskeméti mercedes-benz gyár

suzuki

suzuki gyár

autóipar

autógyártás