Őrült kevesen dolgoznak ebben a magyar megyében: mégis, miért ők a sereghajtók?

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült kevesen dolgoznak ebben a magyar megyében: mégis, miért ők a sereghajtók?

Magyarországon itt a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta, annak ellenére, hogy a munkanélküliség egyáltalán nem dönt csúcsot. A megye a havi nettó átlagkeresetet illetően sem dicsekedhet, vonzó turisztikai desztinációikkal azonban igen. A HelloVidék megyekörkép-sorozatában most Somogy megye került sorra.

Az egykor Somogyországnak is nevezett, több mint 6000 négyzetkilométer alapterületű Somogy megyét 300 ezren lakják. Legnépesebb városa Kaposvár, a megyeszékhely, második legnagyobb települése pedig a Balaton fővárosaként is emlegetett Siófok. A KSH legfrissebb adatai szerint 2020 I–III. negyedévében Somogyban többen születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A természetes fogyás azonban csökkentette a megye népességét 1288 fővel: ebben az időszakban összesen 1930 gyermek jött a világra, és 3218 fő hunyt el.

A KSH aktuális megyekörképének adataiból az látszik, hogy a megyében élő férfiak és nők aránya egyaránt alulmúlja az országos átlagot, egészen a 49 éves korosztályig, míg az 50 év felettiek aránya mindkét nem esetében magasabb, mint az országos mutató. Az országos és a megyei mutató csak a 80 év feletti férfiak esetében egyenlítődik ki.

A megyékre vonatkozó statisztikák között szerepel egy nem éppen pozitívan kiemelkedő eredmény:

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 62,9% volt 2019-es adatok alapján, míg az országos 70,1%. A megye munkanélküliségi rátája ugyanakkor nem sokkal haladta meg az országost: míg előbbi 3,7% volt, utóbbi 3,4%.

Somogy a havi nettó átlagkeresetet illetően sem dicsekedhet kiemelkedő számokkal: 2019-ben 199 ezer forint volt a havi nettó átlagfizetés, szemben az országos 245 ezerrel. 2020-ra már kicsit javult a helyzet: az első három negyedévben az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 212 ezer forint volt, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 219 ezerre emelkedett. A növekedés üteme azonban elmaradt az országostól, egyben a megyék és a főváros körében az egyik legalacsonyabb volt. Az alkalmazottak 19,5%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál. Az egy főre jutó GDP 2,9 millió forint volt, míg az országos 4,4 millióra jött ki 2019-ben.

A következő ábrán azt láthatjuk, hogyan alakult a bruttó hozzáadott érték megoszlása a különböző nemzetgazdasági ágcsoportok - úgy mint mezőgazdaság, ipar/építőipar és szolgáltatások - tekintetében a megyében és országos szinten egyaránt.

Ipar, építőipar vonatkozásában a megyei arány 24%-ot, míg az országos valamennyivel többet, 30%-ot tett ki, a szolgáltatások tekintetében pedig közel azonos az arány (65 és 66%).

Ha az iparra vonatkozó adatokat közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy 2019-ben a teljes ipari kibocsátásból az elektronikai terület vitte magasan a prímet 76%-kal. Az élelmiszeripar 10%-ot tett ki, a maradék 7-7%-ot pedig a villamos berendezések gyártása illetve az egyéb ipari területek. A megyéből származó ipari termelés értéke félezer milliárd forintot tett ki (az ország ipari termelése 34,6 milliárd volt abban az évben).

A járvány megfékezésére hozott tavaszi megszorító intézkedések hatására leginkább áprilisban és májusban esett vissza az ipari termelés. Ez követően mérséklődött a termeléskiesés, de az egy évvel korábbi szintet egyetlen hónapban sem sikerült elérni. Szeptemberben a megyék közül az egyik legnagyobb mértékben, 9,9%-kal csökkent a termelés volumene. A 49 főnél többet foglalkoztató, megyei székhelyű ipari vállalkozások 2020. I‒III. negyedévi termelése összehasonlító áron 7,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenéséhez leginkább a megyei kibocsátás több mint háromnegyedét adó elektronikai ipar járult hozzá, de csaknem mindegyik feldolgozóipari terület teljesítménye visszaesett.

Somogy mezőgazdaságában nagy szerepet játszik a Balaton déli partja közelében található, körülbelül 3500 hektár területű dél-balatoni borvidék. Közel 4000 szőlősgazda 16 hegyközség területén termeli a szőlőt ezen a vidéken, ahol már a római korban is magas színvonalú szőlőtermesztés folyt.

A búza, a tritikálé, a rozs és a zab hektáronkénti terméseredménye az ezredforduló óta egyszer sem volt ilyen magas a megyében.

Somogy fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőtelepülései, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás, a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők és a megyeszékhely, Kaposvár épített öröksége, országos jelentőségű fesztiváljai jelentik - természetesen békeidőben. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy 2019-ben a megyében eltöltött vendégéjszakák 73%-ban belföldiek, 27%-ban külföldiek között oszlottak meg. Az országos átlag ennél jóval kiegyenlítettebb volt (51 illetve 49%).

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején sok kereskedelmi szálláshely zárva tartott a korlátozó intézkedések hatására. A vendégforgalmat nyáron is visszafogta az emberek csökkenő utazási hajlandósága, szeptembertől pedig a fertőzés ismét fokozódó terjedése és a külföldiek beutazására vonatkozó szigorítás. Ennek következtében 2020 I–III. negyedévében a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken a vendégek és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 37, illetve 36%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Nyáron fokozatosan visszatértek a vendégek, a szálláshelyeken a legforgalmasabb hónapnak számító augusztusban az eltöltött vendégéjszakák száma 16%-kal maradt el az előző évitől. Szeptemberben viszont ismét kedvezőtlen irányba változott a tendencia, 37%-kal csökkent az értéke az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi vendégek által a megyében eltöltött vendégéjszakák száma erőteljesebben csökkent, mint a belföldieké, összességében 67%-kal kevesebb éjszakára maradtak a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2019 azonos időszakában. A belföldi vendégek éjszakái 25%-kal csökkentek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megyekörkép

megyekörkép-sorozat

somogy megye

ksh