Még most érdemes elkezdeni a lakásfelújításokat: brutális áremelkedés várható az építőiparban

Világgazdaság   
  Megosztom
Még most érdemes elkezdeni a lakásfelújításokat: brutális áremelkedés várható az építőiparban

A fém és a műanyag építőanyagok drasztikus, 25 százalékos drágulása várható már a tavasszal, az alapanyagokért 30-40 százalékkal is többet fizethetnek a gyártók. Az árakat a globális alapanyaghiány korbácsolja fel - írta meg a Világgazdaság.

Az állami lakásfelújítási támogatás bejelentése a kivárás miatt gyengébb novembert és decembert eredményezett tavaly az építőiparban, de januárban már az első napokban hatalmas rendelésállomány érkezett. A támogatási program önmagában nem drágítja az építőanyagokat, így a termékek kétharmadánál csak az elmúlt években szokásos 5-10 százalékos áremelkedés valószínű. Ellenben a fém és a műanyag építőanyagok drasztikusan, akár 25 százalékkal is drágulhatnak már a tavasszal, az alapanyagokért pedig 30-40 százalékkal is többet fizethetnek a gyártók

- mondta a portálnak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

Hozzátette, a jelenségnek semmi köze a piacrobbanáshoz, a probléma ugyanis az, hogy a piacon nincs elég acél és műanyag. Mint mondja, a járvány hatására visszaesett ipari termelés következtében világszerte álltak le a kohók, újraindításuk akár fél évig is eltarthat, miközben a gyártók igyekeznek ledolgozni a járvány miatti kiesésüket. Kiemelte azt is, hogy alapvetően nem a piac élénkülése, hanem az alapanyagok és a logisztika drágulása okozza az áremelkedést.

Tibor Dávid felhívta a figyelmet arra is, hogy

a drasztikus áremelkedés például a szigeteléshez használt hungarocell-lapok esetében csak annyit jelent, hogy visszatér a 2019. tavaszi szint, ugyanis a járvány idején a kapacitások kihasználatlansága miatt zuhant a műanyagok ára. Itt említette meg azt is, hogy az elmúlt évben, tavasszal nagyon gyorsan csökkent ennek az alapanyagcsoportnak az ára, most viszont hirtelen emelkedik. A fémeknél folyamatos és kisebb volt tavaly a visszaesés, de az idei drágulással kialakuló árszint meghaladja a 2019-est.

Mint mondta, végső soron az alapanyagok és a szállítási költségek áremelkedése végigkúszik az ellátási láncon, tehát a végfelhasználói árban is megmutatkozik. Az is előfordulhat, hogy ezenfelül a keresletnövekedés és a kivitelezés munkaköltsége is kisebb áremelkedést okoz, hiszen jó szakemberből is hiány van, sokaknak már hat hónapra előre lekötötték minden kapacitását.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakás

lakásfelújítás

házfelújítás

felújítás

alapanyagok

drágulás

építőipar

építőanyag

szakember

szakember hiány