Ők is beálltak a sorba: ma több vidéki egyetem is igennel szavazott a modellváltásra

HelloVidék   
  Megosztom
Ők is beálltak a sorba: ma több vidéki egyetem is igennel szavazott a modellváltásra

Az állam szerint a modellváltás után az egyetemek nagyobb költségvetésből, magasabb színvonalú oktatást nyújthatnak, mások viszont a közvagyon átjátszásáról beszélnek. Mindenesetre ma több vidéki egyetem szenátusa is az alapítványi fenntartásra voksolt. Voltak a modellváltásnak ellenzői is, de a többség kiállít az állam elképzelése mellett.

Közel két órás vita után pénteken 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett szavazta meg a Pécsi Tudományegyetem szenátusa, hogy az egyetem kezdeményezze a modellváltást. A megszavazott határozat értelmében kedzeményezni fogják az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy állami alapítású közhasznú alapítványi fenntartásba kerüljenek át.

A szavazás előtt a pécsi szenátusi testület még elfogadta, hogy kétharmados többséghez köti a döntést. Név szerinti szavazást is kért az egyik szenátor, de ezt nem szavazták meg (azt, hogy ki hogyan szavazott, utólag vissza lehet keresni) - számol be róla a HVG.

A határozatban többek között feltételként fogalmazták meg, hogy a fenntartó alapítvány kuratóriumának legalább hét tagúnak kell lennie,

az egyetem majdani alapító okiratát jóvá kell hagynia a szenátusnak, illetve az egyetemnek részt kell vennie mind saját, mind az alapítvány alapító okiratának kidolgozásában, valamint hogy a munkavállalókat kollektív szerződéssel kell majd alkalmazni, és a klinikán dolgozóknak is meg kell kapniuk az egészségügyi béremelést.

A szavazást megelőző vitán szóba került, hogy rövid az idő, sok a bizonytalanság, kétségesek a garanciák, de a hozzászólók arról is beszéltek, hogy a jelenlegi rendszer sem jó, az átalakulás nem fog lényeges hátránnyal járni, és lehet, hogy ez egy soha vissza nem térő alkalom.

- írják.

Pénteken szavazott a kérdésről a Szegedi Tudományegyetem szenátusa is

Ahogy a közleményükben is írják: "a modern jövőre szavazott a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa", azzal, hogy ők is - 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal - végül támogatták a modellváltást.

Gyors, de széleskörű egyeztetés-sorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát. A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE Szenátusának tagjai. A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.

- írják a közleményükben.

Ők is modellváltást akarnak

A Debreceni Egyetem már a múlt héten kezdeményezte a modellváltást, és egyhangúlag döntött a kérdésben a szenátus. Csütörtökön pedig a Semmelweis Egyetem szenátusa is a modellváltás mellett voksolt.

A kormány szerint az átalakítás lehetőség lesz az egyetemeknek a fejlődésre, a Transparency International viszont a közvagyon átjátszásáról beszélt - de erről korábban már itt írtunk részletesen.

Címlapkép: MTI Fotó/Jászai Csaba

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egyetem

modellváltás

alapítvány