Vége a hurráoptimizmusnak: ez várhat 2021-ben a magyar bérekre

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Vége a hurráoptimizmusnak: ez várhat 2021-ben a magyar bérekre

Az inflációval korrigált béremelkedés, azaz a reálbérek növekedése az idén lelassul - közölte Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője..

A múlt év első tizenegy hónapjában a bruttó átlagkereset meghaladta a 399 ezer forintot, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagbérek összege pedig több mint 265 ezer forintot tett ki. Mindkettő éves szinten 9,6 százalékos emelkedést jelentett. „A növekedés a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly januári megemelésének köszönhető elsősorban

– nyilatkozta a mondta Németh Dávid vezető elemző.

A szakember szerint egyelőre bizonytalanok az idei bérkilátások. Azt már tudni lehet, hogy a minimálbér 4 százalékkal, azaz a tavalyinál kisebb mértékben nőtt. Kérdés viszont, hogy mely ágazatokban, milyen béremelésre kerül sor, az egészségügyben például komolyabb növekedés várható. Ez pedig a teljes gazdaságra vonatkozó bérdinamikát felhúzhatja.

Az egészségügyi béremelkedés nélkül az idén várhatóan a korábbi éveknél lassabb lesz a reálbéremelkedés

Így várhatóan 2-3 százalékos növekedésre van kilátás. Ezzel szemben 2017-ben több mint 10 százalékkal, 2018-ban 8 százalék felett, 2019-ben 7,7 százalékkal, a múlt év első tizenegy hónapjában pedig 6 százalékkal nőttek a reálbérek.

- közölte az elemző.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fizetés

béremelés