Kiderült: ezeken a településeken most extrán jól járhatnak az ingatlantulajdonosok

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ezeken a településeken most extrán jól járhatnak az ingatlantulajdonosok

Ahogy azt már korábban is látni lehetett: az autóipari beruházások rendszerint árfelhajtó hatással bírnak a helyi és a környékbeli ingatlanpiacokon - olvashatjuk a MegveszLAK oldalán.

Pár napja jelentették be, hogy újabb elektromos autó akkumulátor gyárat fog építeni a dél-koreai SK Innovation, akiknek már van két gyára Komáromban. A hatalmas, 681 milliárdos beruházás nem csak 2500 munkahelyet fog teremteni, hanem a környék ingatlanpiacát is fel fogja lendíteni.

Ennek is árfelhajtó hatás lesz

Ahogy azt már korábban is látni lehetett az autóipari beruházások rendszerint árfelhajtó hatással bír a helyi és a környékbeli ingatlanpiacokon. Ez történt Győrben is, ahol az Audi épített gyárat és Kecskeméten is ahol a Mercedes. Mindkét városban és környékén megnőtt a kereslet az eladó és a kiadó ingatlanok iránt is. Debrecenben pedig, ahol még csak épül a BMW gyár, már az építkezés megkezdése előtt elkezdtek emelkedni az ingatlan árak egyes frekventált területeken.

Lakóingatlan reál négyzetméterárak

Nem véletlen, hogy azok a megyeszékhelyek, ahol van autógyár, vagy az autóiparhoz kapcsolódó üzeme, azok a települések az előkelőbb helyeken szerepelnek a megyeszékhelyek között. Például Budapest után Debrecenben voltak a legmagasabbak a reál négyzetméterárak 2020 decemberében.

A harmadik helyen szereplő Szombathely is erősen kötődik a járműiparhoz. Vas megye ipari termelésének több mint a felét a jármű- és járműalkatrész gyártás teszi ki.

Ingatlan kereslet az autógyárak környékén

Az autógyárak környékén a kereslet leginkább a jó állapotú ingatlanok felé fordul, így azok az ingatlan tulajdonosok járnak jobban, akik ilyeneket árulnak, vagy szeretnének kiadni. Valószínűleg ez fog történni Iváncsán és a környékén is.

Az ingatlan tulajdonosoknak így most még érdemesebb lesz felújítani az ingatlant a piacra dobás előtt, főleg, ha még a januártól elérhető lakás felújítási támogatást is ki tudják használni.

A befektetők figyelme is a környékre fog irányulni. Érdemes lesz új építésű házakkal kielégíteni a megnövekedett keresletet.

Melyik települések ingatlantulajdonosai járhatnak most jól az új gyártelepítéssel?

Iváncsán és a közelében lévő Adonyban, Pusztaszabolcson és Beloianniszon biztosan érezni lehet majd az ingatlanok árának növekedését. Sajnos ezeken a településeken nagyon kevés az eladó ingatlan.

Valószínűleg a légvonalban 8, autóval 16 kilométerre lévő Ráckevén és a 25 kilométerre lévő Dunaújvárosban is érezhető lesz a környék fellendülése az ingatlanok árában. A közelség miatt az ingázás nem vesz igénybe 1 óránál többet naponta, így ezekről a településekről sokan fognak az új gyárban dolgozni.

Agárd, Gárdony és Velence eddig is népszerű nyaralóhely volt és ez a beruházás valószínűleg még tovább fog ezen erősíteni, hiszen csak 25km-re vannak Iváncsától.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

igatlanpiac

települések

ingatlan árak

gazdaság

autóipar

megyekörkép

megyekörkép-sorozat