Kiderült: kiheverte-e már a lakáspiac a koronvírus okozta sokkot, és mi várható tavasszal

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: kiheverte-e már a lakáspiac a koronvírus okozta sokkot, és mi várható tavasszal

Az ingatlan.com becslése szerint 9300 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát 2021 első hónapjában, ami csupán 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly januárban, amikor a koronavírus még nem befolyásolta az adásvételek számát.

  • Januárban éves szinten 2 százalékkal csökkent az ingatlan.com-on eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma, és ugyanennyivel kevesebb energiatanúsítvány is készült használt ingatlanokra, ami az adásvételi szerződések kötelező eleme.
  • Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma ugyanakkor megugrott: 23 százalékkal többször vették fel a kapcsolatot a vevőjelöltek a hirdetőkkel. Ez egyrészt a járvány okozta bizonytalanság csökkenésére utal, másrészt pedig arra, hogy a következő hónapokban élénkülés várható.
  • Az idén várható lakáspiaci élénkülés leginkább a Budapesten kívüli településeken és országrészekben mutatkozhat meg.

Stabilan kezdte az évet a használt lakások piaca tavalyhoz képest, a következő hónapokban pedig jó esély van az élénkülésre - áll az ingatlan.com legfrissebb, több mint 170 ezer eladó ingatlanhirdetést feldolgozó összeállításában, amelyből kiderül, hány darab használt lakóingatlan cserélhetett gazdát az év első hónapjában.

Stabil kínálat, élénkülő kereslet

2021 januárban a cég eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma csupán 2 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest. Az érdeklődések száma viszont 23 százalékos masszív növekedést mutatott.

A szakember szerint a kereslet élénkülése leginkább az állami lakásprogram múlt év végén bejelentett új elemeinek köszönhető.

A lakásfelújítási program és a csok-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége élénkülést hozhat a használtlakás-piacon. A kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése közvetve a használt lakások piacát is élénkítheti, hiszen a legtöbben a meglévő ingatlanuk értékesítése után költöznek új lakásba. Emellett a múlt évet meghatározó járvány miatti bizonytalanság enyhülni látszik a vakcinák megjelenése és az oltási programok beindulása miatt.

- mondta Balogh László vezető gazdasági szakértő.

Hány lakás kelt el? Mi várható?

Az ingatlan.com saját adatain és az adásvételi szerződések kötelező elemét képező energiatanúsítványok statisztikán alapuló becslése szerint körülbelül 9300 használt lakóingatlan cserélhetett gazdát idén januárban. Ez csupán 2 százalékos visszaesést jelent éves szinten.

A használt lakások piacán a kínálat és az adásvételek számának stagnálása tavaly januárhoz képest jó eredménynek számít, hiszen akkor még nem befolyásolta a forgalmat a koronavírus jelenléte. Az érdeklődések felfutása azt vetíti előre, hogy tavasszal még több adásvételre kerülhet sor”

– tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Balogh László kiemelte azt is, hogy az előzetes adatok alapján a forgalom leginkább a fővároson kívüli településeken és országrészekben élénkülhet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

ingatlan árak

gazdaság

hitel

lakástámogatás