A gazdaság felpörgetésében a faktorálásnak is szerepe lesz: ez a szektor jól járhat vele

HelloVidék   
  Megosztom
A gazdaság felpörgetésében a faktorálásnak is szerepe lesz: ez a szektor jól járhat vele

Eddigi legjobb évét zárta a Takarék Faktorház: a piaci átlagot meghaladva, 28 százalékkal növelte forgalmát. Idén még jobb eredményre, és a moratórium megszüntetése után a faktoring további felértékelődésére számítanak. Egyre nagyobb ugyanis az érdeklődés az olyan termékek iránt, ahol a vevő nemfizetésének kockázatát egy harmadik fél vállalja át.

Kiemelkedő év volt a tavalyi a Takarék Faktorháznál, faktoringforgalmát 28 százalékkal növelte 2019-hez képest, ami így megközelítette a 80 milliárd forintot. A bővülés meghaladja a piaci átlagot, amely a Magyar Faktoring Szövetség statisztikája szerint 18 százalékos volt 2020 első kilenc hónapjában.

A veszélyhelyzet kihirdetése után nőtt meg jelentősen az érdeklődés a vevőkövetelések előzetes megfinanszírozására. A válsághelyzetben ugyanis sok cég tart attól, hogy vevői csak késve tudnak fizetni, ezért faktorál, hogy hamar pénzhez jusson. Az előzetes finanszírozás nem hitel, ezért jó megoldás egy cég likviditási problémáira a mostani időszakban.

A Takarék Faktorház annak ellenére ért el rekorderedményt, hogy az állam és a jegybank által biztosított kedvezményes forrásokat sok gazdasági szereplő igénybe vette, ami konkurenciát jelentett a faktorálásnak. Ősszel, a hiteltörlesztési moratórium várt megszüntetése miatt nőtt az előfinanszírozás iránti igény, a moratórium meghosszabbítása viszont idén várhatóan eltolhatja a kereslet növekedését.

A Faktorház teljesítményét nagyban segítette, hogy a Takarék Csoport integrációja során 2019-ben létrehozott Takarékbank ügyfelei tavaly a korábbinál sokkal nagyobb arányban vették igénybe a társaság szolgáltatását. A Takarék Faktorház idén is számít a bank támogatására, és 2021-ben még jobb eredménnyel, mintegy százmilliárd forintos forgalommal tervez.

A gazdaság felpörgetésében a faktorálásnak is szerepe lesz, különösen a kkv-kat segítheti a működőtőke biztosításával egy olyan időszakban, amikor a vállalkozások a bizonytalan környezetben kintlévőségeik minimalizálására törekednek, hogy csökkentsék kockázataikat. A Takarékbank kiterjedt fiókhálózatán keresztül az ország kevésbé frekventált térségeiben is tudjuk segíteni a helyi vállalkozások talpra állását a járvány lecsengése után

- mondja Garamszegi Tamás, a Takarék Faktorház vezérigazgatója.

A Takarék Faktorház 2020 végétől egy új, a mérlegtisztításra alkalmas terméket is kínál, amivel az ügyfelek nem csak a vevő nemfizetésének a kockázatát tudják tovább hárítani, de a mérlegszerkezetük is javul. A termék előnye, hogy a hitelekkel ellentétben nem jelenik meg a Központi Hitelinformációs Rendszerben és a Hitelbiztosítéki Nyilvántartásban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék

takarékbank

takarék faktorház

faktorálás