Mi lesz így a magyar sertéshúsiparral? Őrülten várják már a nyitást

HelloVidék   
  Megosztom
Mi lesz így a magyar sertéshúsiparral? Őrülten várják már a nyitást

Abban reménykednek, hogy a vakcinának köszönhetően is beáll egyfajta fogyasztói biztonság, a gazdaság minden területen el tud indulni, és egy kiegyensúlyozott közétkeztetés kiegyensúlyozott turizmus kihat az árakra.

Jó évet zárt 2020-ban a húsipar és a sertéságazat. A 2014 ás 2016 közötti zuhanás után 2019-ben elérte a korábbi árszintet, tavaly pedig 14 százalékos növekedést produkált egy év alatt. Januárban azonban újra esnek az árak, a sertéscomb kilója például a tavalyi 1530 forintról 1000 körülre - írja az Infostart.

– nyilatkozta az InfoRádiónak Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Az őszi második hullámmal járó lezárások, bezárások, a turizmus leállása visszavetette a piacot. Ezt tetézte, hogy Németország vaddisznóállományában is felütötte a fejét a sertéspestis, ezért a távol-keleti országok leállították a német importot.

Nagyon nagy mennyiségű sertéshús bent maradt Európában, és ez elkezdte keresni a piacot, ennek a hatása jelenik most meg éppen. 2020 első negyedévéhez képest 2021-ben a harmadára esett vissza a malac ára, a hízóknak az ára 40-50 százalékos visszaesésben van, és a sertéshús ára is mintegy 40 százalékos visszaesésben van

– fejtette ki az elnök.

Abban reménykednek, hogy a vakcinának köszönhetően is beáll egyfajta fogyasztói biztonság, a gazdaság minden területen el tud indulni, és egy kiegyensúlyozott közétkeztetés kiegyensúlyozott turizmus kihat az árakra. De stabilizálhatja a piacot az is, hogy Németországban tavasszal a kocalétszám jelentős csökkentését tervezik, ami az élőhús és a hús árának 20 százalékos emelkedését eredményezheti.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sertés

sertéshús

sertéshúsipar

sertéságazat

koronavírus

koronavírus-járvány