Nagy dobásra készülnek: ez lesz a Balaton-felvidék egyik legimpozánsabb kővárával

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy dobásra készülnek: ez lesz a Balaton-felvidék egyik legimpozánsabb kővárával

A Balaton-felvidék eddig is legjobban helyreállított középkori kővárában, Sümegen újabb nagy dobásra készülnek.

1,1 milliárd forint támogatással hamarosan megújul a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben, jól haladnak - közölte a Likebalatonnnak Papp Imre várkapitány.

A központi támogatással megvalósuló felújítási és rekonstrukciós beruházás keretében tavaly tavasszal kezdődött a felújítás. A tervek szerint megújulnak, illetve plusz egy szintet kapnak a keleti szárny udvari épületei a Köves-bástyától egészen a kápolnáig. A földszinten felújítják a várnagyház, a kaszárnya, a középkori konyha, a sütőház, a kovács- és bognárműhely, felépül a Csabi-torony, amely az átjárást biztosítja majd az északkeleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között, továbbá zsindellyel fedett gyilokjárót építenek az északkeleti fal teljes hosszában.

Emellett kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, és a várudvaron található vízgyűjtő ciszterna falai is megemelkednek. Az elkészült épületek interaktív kiállításoknak, előadásoknak adnak majd otthont, itt folytatódhatnak az élő történelemórák és a régi mesterségek felelevenítésére kialakított bemutatók.

- nyilatkozta a lapnak Papp Imre, aki elmondta azt is, hogy tavalyi év végéig sokat haladt előre az építkezés, felkerült az épületekre az új tetőszerkezet egy része.

A téli időjárás miatt a kültéri munkálatokat lassabban lehet végezni, de folyamatos a gépészeti és a villamosenergia-hálózat kiépítése.

Az építkezés két éven belül befejeződhet

A műemlék-rekonstrukciót a hosszú távú fejleszthetőséget figyelembe véve úgy tervezték meg, hogy amennyiben – és erre már vannak előkészületek – a vár- és kastélyprogram következő ütemében a nyugati püspöki palotaszárny újjáépítése is megvalósul, a sümegi vár szinte teljes pompájában, eredeti méreteit megközelítve fogadhatja majd a látogatókat.

Végezetül egy kis kedvcsináló:

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

várfelújítás

sümegi vár

beruházás

emlékmű

történelem