Nagy dobásra készülnek: ez lesz a Balaton-felvidék egyik legimpozánsabb kővárával

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy dobásra készülnek: ez lesz a Balaton-felvidék egyik legimpozánsabb kővárával

A Balaton-felvidék eddig is legjobban helyreállított középkori kővárában, Sümegen újabb nagy dobásra készülnek.

1,1 milliárd forint támogatással hamarosan megújul a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben, jól haladnak - közölte a Likebalatonnnak Papp Imre várkapitány.

A központi támogatással megvalósuló felújítási és rekonstrukciós beruházás keretében tavaly tavasszal kezdődött a felújítás. A tervek szerint megújulnak, illetve plusz egy szintet kapnak a keleti szárny udvari épületei a Köves-bástyától egészen a kápolnáig. A földszinten felújítják a várnagyház, a kaszárnya, a középkori konyha, a sütőház, a kovács- és bognárműhely, felépül a Csabi-torony, amely az átjárást biztosítja majd az északkeleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között, továbbá zsindellyel fedett gyilokjárót építenek az északkeleti fal teljes hosszában.

Emellett kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, és a várudvaron található vízgyűjtő ciszterna falai is megemelkednek. Az elkészült épületek interaktív kiállításoknak, előadásoknak adnak majd otthont, itt folytatódhatnak az élő történelemórák és a régi mesterségek felelevenítésére kialakított bemutatók.

- nyilatkozta a lapnak Papp Imre, aki elmondta azt is, hogy tavalyi év végéig sokat haladt előre az építkezés, felkerült az épületekre az új tetőszerkezet egy része.

A téli időjárás miatt a kültéri munkálatokat lassabban lehet végezni, de folyamatos a gépészeti és a villamosenergia-hálózat kiépítése.

Az építkezés két éven belül befejeződhet

A műemlék-rekonstrukciót a hosszú távú fejleszthetőséget figyelembe véve úgy tervezték meg, hogy amennyiben – és erre már vannak előkészületek – a vár- és kastélyprogram következő ütemében a nyugati püspöki palotaszárny újjáépítése is megvalósul, a sümegi vár szinte teljes pompájában, eredeti méreteit megközelítve fogadhatja majd a látogatókat.

Végezetül egy kis kedvcsináló:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

várfelújítás

sümegi vár

beruházás

emlékmű

történelem