Bűnszervezetre csaptak le a pénzügyőrök Szegeden: zöldséggel és gyümölccsel kereskedtek a piacon

MTI   
  Megosztom
Bűnszervezetre csaptak le a pénzügyőrök Szegeden: zöldséggel és gyümölccsel kereskedtek a piacon

A Szegedi Nagybani Piacon az áfa megfizetése nélkül zöldséget és gyümölcsöt értékesítő bűnszervezetet számoltak fel a pénzügyőrök - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

Barnáné Horváth Melinda közölte, egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerzett be zöldséget és gyümölcsöt, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna.

Ezzel a módszerrel kerülte el, hogy az értékesítés után áfát kelljen fizetnie. Így tudta alacsony áron, de számára mégis haszonnal eladni az árut. A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték.

A kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában könyvelő segédkezett. A pénzügyi nyomozók őt is őrizetbe vették - tudatta az őrnagy.

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók négy embert gyanúsítottként hallgattak ki, további négyet üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Az akcióval a NAV a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak

- áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szegedi nagybani piac

nav

nemzeti adó- és vámhivatal

bűnszervezet

zöldség

gyümölcs