Vállalkozók, figyelem! Február 25-ig erről nyilatkozni kell: sok pénzről van szó

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Vállalkozók, figyelem! Február 25-ig erről nyilatkozni kell: sok pénzről van szó

Az Európai Bizottság jóváhagyta a napokban azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében. A legújabb intézkedés az általuk fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célozza meg. Az Európai Bizottság az intézkedést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján hagyta jóvá. A program keretében az állami támogatás azáltal valósul meg, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken. A HelloVidék most az Európai Bizottságtól kapott legfrissebb információk alapján szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot. A szervezet megállapította, hogy a tervezett magyar program összhangban van az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel. Ennek értelmében a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A feltételek része, hogy a támogatás összege vállalkozásonként nem haladhatja meg a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 ezer eurót (71 millió forintot), a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 ezer eurót (85,5 millió forintot), az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 ezer eurót (570 millió forintot).

Mindez összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályokkal, amelyek többek között a kis- és középvállalkozásoknak hivatottak segítséget nyújtani és likviditást biztosítani az új koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében.

A járvány jelentős megrázkódtatást okoz a világgazdaság és az uniós gazdaságok számára is, és a kedvezőtlen gazdasági hatások mérséklése érdekében kritikus fontosságú, hogy a tagállamok és az uniós intézmények összehangolt gazdasági válaszintézkedéseket tegyenek. Ez a sokk különböző csatornákon keresztül fejti ki hatását a gazdaságra. Idetartozik az ellátási láncok megszakadása miatt bekövetkezett kínálati sokk, az alacsonyabb fogyasztói kereslet okozta keresleti sokk, a bizonytalanság befektetési tervekre gyakorolt negatív hatása és a likviditási nehézségek vállalkozásokra gyakorolt hatása. A Covid19-járvány által előidézett kivételes körülmények között minden vállalkozás súlyos likviditási nehézségekkel szembesülhet. Fizetőképes vagy kevésbé fizetőképes vállalkozások hirtelen likviditási nehézségekkel vagy akár likviditáshiánnyal szembesülhetnek. A kis és középvállalkozások különösen veszélyeztetettek. Ez tehát rövid és középtávon súlyosan érintheti számos egészséges vállalkozás és munkavállalóik gazdasági helyzetét, hosszabb távon pedig a túlélésüket veszélyeztető hatásokkal is jár

– mutat rá a HelloVidék birtokába került, ideiglenes keretszabályzat.

A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy az új koronavírus-járvány az Európai Unió teljes gazdaságát érintő, a vállalkozásokat, a munkahelyeket és a háztartásokat sújtó jelentős visszaesés kockázatát hordozza magában. A törekvések szerint célirányos állami segítségnyújtásra van szükség annak biztosítása érdekében, hogy elegendő likviditás álljon rendelkezésre a piacokon, és hogy ellensúlyozni lehessen az egészséges vállalkozásokat érő károkat, illetve fenn lehessen tartani a gazdasági tevékenység folytonosságát a Covid19-járvány kitörése alatt és után.

A keretszabályzat lehetőséget nyújt ideiglenes állami támogatási intézkedésekre, ám ezeknek több feltétele van. Nézzük az opcionális támogatásokat:

  • Korlátozott összegű támogatás;
  • Hitelgaranciák formájában nyújtott támogatás;
  • Kedvezményes hitelkamatlábak formájában nyújtott támogatások;
  • A hitelintézeteken vagy más pénzügyi intézményeken keresztül garancia vagy hitel formájában nyújtott támogatás;
  • Rövid lejáratú exporthitel-biztosítás;
  • A Covid19 szempontjából releváns kutatáshoz és fejlesztéshez nyújtott támogatás;
  • Tesztelési és felskálázási (upscaling) infrastruktúrákhoz nyújtott beruházási támogatás;
  • A Covid19 szempontjából releváns termékek előállítására irányuló beruházási támogatás;
  • Adó és/vagy társadalombiztosítási járulékok elhalasztása formájában nyújtott támogatás;
  • Munkavállalók utáni bértámogatás formájában nyújtott támogatás a Covid19- járvány alatti elbocsátások elkerülése érdekében;
  • Feltőkésítési támogatás.

Ahogy arra már rámutattunk, az Európai Bizottság a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot hagyta jóvá. Az adók és/vagy a társadalombiztosítási járulékok megfizetésének elhalasztása a szervezet szerint ugyanis igen hasznos eszköz lehet a vállalkozások – és köztük az önfoglalkoztató személyek – likviditási korlátainak csökkentésére és a munkahelyek megőrzésére.

Az 1 százalékos adómérték azokra a kis- és középvállalkozásokra vonatkozik, amelyeknek a 2021. évben végződő adóévben alkalmazandó önkormányzati rendeletben megállapítottak szerint az adót több, mint 1 százalék adómértékkel számolva kellene fizetni. Az adómérték-csökkentés értelmében pedig az érintett vállalkozásoknak a 2021. évben, az adott előlegfizetési időpontban esedékes adóelőleg 50 százalékát kell megfizetniük az egyes esedékességi időpontokban; ami a 2021. március 15-én esedékes előlegre is vonatkozik.

A jogosultságnak azonban feltételei vannak, amiről 2021. február 25-ig nyilatkozni kell a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóságnál arról, hogy:

  • a vállalkozás mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül;
  • a külön kormányrendelet szerinti támogatástartalmának megfelelő összeget jogosult igénybe venni átmeneti támogatásként;
  • 2019. december 31-én nem minősült az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Kormányrendelet 6. § (4a)–(4b) bekezdése szerinti nehéz helyzetű vállalkozásnak;
  • a nyilatkozatot az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtja be.

Az Európai Bizottság február elsejei tájékoztatása szerint a magyar program 2021. december 31-én lezárul, így ennek megfelelően a szervezet az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint hagyta jóvá az intézkedést.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kkv

vállalkozás

iparűzési adó