Hoppá: lovastúrázók paradicsoma lehet a zalai kis falu

HelloVidék   
  Megosztom
Hoppá: lovastúrázók paradicsoma lehet a zalai kis falu

A Kossuth utcai szabadidőparkban már ősszel felavatták a kultúrpajtát és a kültéri konyhát, decemberben pedig befejeződött a „Pihenőhely lovaknak” című projekt megvalósítása. Egy szó mint száz, kihasználnak minden pályázati lehetőséget Alsónemesapátiban.

A Zalaegerszegtől 7 km-re fekvő Alsónemesapátiban a múlt évben tető alá hoztak több önerős beruházást is, szép számban nyertek a pályázatokon, a többségüket már megvalósították, illetve néhány az idén kerül sorra - olvahatjuk a Zaol.hu-n.

A Kossuth utcai szabadidőparkban már ősszel felavatták a kultúrpajtát és a kültéri konyhát, decemberben pedig befejeződött a „Pihenőhely lovaknak” című projekt megvalósítása. A falu önkormányzata a térségben lovas körtúrákat szervező gyűrűsi egyesület és a Zalai Lovas Kft. terveihez csatlakozva köztes pihenőhelyként hozta létre a három ló elhelyezésére alkalmas fedett létesítményt. A cél, a térségbe érkező lovas turizmust kedvelő látogatók kiszolgálása érdekében elkészült egy színes térkép is, amely Alsónemesapáti–Nemesapáti–Gyűrűs–Nagykapornak–Zalaszentlászló–Kallósd–Bezeréd–Orbányosfa térségben ajánl lóháton bejárható túraútvonalakat. A megvalósításra 3 millió forint pályázati támogatást kaptak.

A településen többen tartanak lovakat és foglalkoznak lovagoltatással, de gyakran érintik a falunkat különböző lovas csoportok is, ezért úgy döntöttünk, számukra a szabad­időközpontunk mellett építünk egy pihenőhelyet, ahova beköthetik a lovaikat, s maguk pedig megszállhatnak a Bodzatanyán. A tereprendezés társadalmi munkában készült, s a kapott támogatást kiegészítettük 1 millió forinttal

– nyilatkozta Pereszteginé Cziráki Katalin.


A zalai faluban további korszerüsítések is zajlottak / zajlanak:

  • a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére 12 millió 200 ezer forint pályázati pénzt kaptak, a tetőfelújítást saját forintjaikból finanszírozták.
  • Elkészült az akadálymentes ügyféltér és önerőből a mozgássérültek által is használható parkoló és rámpa – mintegy 7 millió forinttal toldották meg a pályázaton nyert pénzt.
  • A Magyar Falu Program keretében kapott 5 millió forint támogatást a Kossuth Lajos utcában járda építésére, felújítására használták fel.
  • Az Emmi még 2019-ben meghirdetett Közművelődési érdekeltségnövelő támogatás című pályázatán nyert 2 millió 670 ezer forintot a múlt évben a kultúrház előterének megújítására költötték. A pénzből a korábbi üveg előtér helyett jól szigetelt, az épület stílusához illeszkedő, cserépfedésű fogadótér készült, ahol kényelmes fotelek és asztalok várják a falubelieket. A kapott pénzt 1,5 millió forinttal és rengeteg saját munkával egészítették ki. A kiírásra tavaly is pályáztak, a pénzből az idén a nagyterem és a belső tér újulhat meg, hallottuk a polgármestertől.
  • Az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán közel 4 millió forintot nyertek, amelyet a Kossuth utca 10. alatti tájház szigetelésére, vakolására és a nyílászárói javítására fordítottak.
  • Az udvari kispajtában kiállítóteret alakítanak ki, az 1920-as években épült házat korabeli bútorokkal rendezik be. A Magyar Falu Program keretében szolgálati lakás kialakítására 30 millió forintot, a Maci-óvoda felújítására 23 millió forint támogatást nyertek, a megvalósításra a közeljövőben kerül sor.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

fejlesztések

alsónemesapáti