Így küzdenek az árvíz ellen a Rábán: új sétányok is épülnek a part mentén

HelloVidék   
  Megosztom
Így küzdenek az árvíz ellen a Rábán: új sétányok is épülnek a part mentén

Javában zajlik az ország nyugati végén, a Szentgotthárdtól Sárvárig terjedő térség árvízvédelmének kiépítését célzó Rába-völgy projekt. Mutatjuk mi mindent építenek!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi partnerségével, KEHOP pályázati támogatással zajlik a Szentgotthárdtól Sárvárig terjedő térség árvízvédelmének kiépítését célzó Rába-völgy projekt. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás fő célja, hogy a komplex árvízvédelmi fejlesztésekkel javítson a Rába völgyében élők és javaik árvízvédelmi biztonságán - írja a Vaol.hu.

A beruházás szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszán több egymással összefüggő munkafolyamatot végeznek el a kivitelezők. A Rába bal partján a Lapincs-torkolat és a duzzasztómű közötti 740 méteres szakaszon meder- és partbiztosítás kiépítésével új támfalat létesítenek. A Lapincs jobb partján mintegy 180 méteren, a Rába jobb partján, a duzzasztómű alatti szakaszon pedig 110 méter hosszan megerősítik a töltést.

- írják.

Feladat továbbá:

  • a Rába bal és jobb parti töltésében lévő csőzsilip rekonstrukciója
  • a jobb parton lévő japán keserűfű irtása, vegyszeres kezelése a Lapincs-torkolattól a Hunyadi úti híd környezetéig. A
  • vízrajzi észlelő hálózat fejlesztése céljából hídra szerelhető radaros távmérő és vízszintregisztráló eszközöket telepítenek,
  • illetve felújítják az István király utcában levő gátőrházat.

A volt kaszagyári terület mentén, illetve a Hunyadi úti híd és a duzzasztómű közötti szakaszon jelenleg is a vasbeton támfal előkészítő és szerkezetépítési munkái zajlanak. A Rába bal partján, a volt kaszagyár előtti részen 207 méter hosszon a támfalas szakasz szerkezetépítési munkái elkészültek, a régi támfalat ezen a szakaszon elbontották, ami a munkák előrehaladásával párhuzamosan folytatódik.

Az ipari kémény felső négyméteres szakaszát a szakértői vélemény alapján el kell távolítani, növelve a kémény állékonyságát. A tervezett védmű az ipari kémény környezetében egyedi műszaki megoldással épül ki, de magát az építményt a fejlesztés nem érinti. A támfalépítés mellett a Rába jobb parti, a gát környezetében lévő 110 méter hosszúságú védművének töltésfejlesztése, a rézsűburkolat kialakítása is folyamatban van.

Új parti sétányok is lesznek

A kivitelezéssel érintett töltésszakaszokon új sétányok is épülnek, így ezt követően a Rába folyó ezen szakaszai a gyalogosok számára is könnyen megközelíthetővé válnak.

A projekt befejezése augusztus végére várható.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTI)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rába-part

árvíz

árvízvédelem

szentgotthárd

rába