Így küzdenek az árvíz ellen a Rábán: új sétányok is épülnek a part mentén

HelloVidék   
  Megosztom
Így küzdenek az árvíz ellen a Rábán: új sétányok is épülnek a part mentén

Javában zajlik az ország nyugati végén, a Szentgotthárdtól Sárvárig terjedő térség árvízvédelmének kiépítését célzó Rába-völgy projekt. Mutatjuk mi mindent építenek!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, valamint a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi partnerségével, KEHOP pályázati támogatással zajlik a Szentgotthárdtól Sárvárig terjedő térség árvízvédelmének kiépítését célzó Rába-völgy projekt. Az uniós támogatással megvalósuló beruházás fő célja, hogy a komplex árvízvédelmi fejlesztésekkel javítson a Rába völgyében élők és javaik árvízvédelmi biztonságán - írja a Vaol.hu.

A beruházás szentgotthárdi árvízvédelmi szakaszán több egymással összefüggő munkafolyamatot végeznek el a kivitelezők. A Rába bal partján a Lapincs-torkolat és a duzzasztómű közötti 740 méteres szakaszon meder- és partbiztosítás kiépítésével új támfalat létesítenek. A Lapincs jobb partján mintegy 180 méteren, a Rába jobb partján, a duzzasztómű alatti szakaszon pedig 110 méter hosszan megerősítik a töltést.

- írják.

Feladat továbbá:

  • a Rába bal és jobb parti töltésében lévő csőzsilip rekonstrukciója
  • a jobb parton lévő japán keserűfű irtása, vegyszeres kezelése a Lapincs-torkolattól a Hunyadi úti híd környezetéig. A
  • vízrajzi észlelő hálózat fejlesztése céljából hídra szerelhető radaros távmérő és vízszintregisztráló eszközöket telepítenek,
  • illetve felújítják az István király utcában levő gátőrházat.

A volt kaszagyári terület mentén, illetve a Hunyadi úti híd és a duzzasztómű közötti szakaszon jelenleg is a vasbeton támfal előkészítő és szerkezetépítési munkái zajlanak. A Rába bal partján, a volt kaszagyár előtti részen 207 méter hosszon a támfalas szakasz szerkezetépítési munkái elkészültek, a régi támfalat ezen a szakaszon elbontották, ami a munkák előrehaladásával párhuzamosan folytatódik.

Az ipari kémény felső négyméteres szakaszát a szakértői vélemény alapján el kell távolítani, növelve a kémény állékonyságát. A tervezett védmű az ipari kémény környezetében egyedi műszaki megoldással épül ki, de magát az építményt a fejlesztés nem érinti. A támfalépítés mellett a Rába jobb parti, a gát környezetében lévő 110 méter hosszúságú védművének töltésfejlesztése, a rézsűburkolat kialakítása is folyamatban van.

Új parti sétányok is lesznek

A kivitelezéssel érintett töltésszakaszokon új sétányok is épülnek, így ezt követően a Rába folyó ezen szakaszai a gyalogosok számára is könnyen megközelíthetővé válnak.

A projekt befejezése augusztus végére várható.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTI)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rába-part

árvíz

árvízvédelem

szentgotthárd

rába