Betett a járvány Szabolcs megyének: folyamatosan romlik a megye gazdasági helyzete

Világgazdaság   
  Megosztom
Betett a járvány Szabolcs megyének: folyamatosan romlik a megye gazdasági helyzete

A válság fokozza a lemaradó térségek problémáit, nekik külön figyelemre volna szükségük – mondta a Világgazdaságnak Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Ahogy a portálnak mondta, tavaly ősz óta folytatódhatott a visszaesés.

lyen nehéz helyzetre nem is emlékszem, a járvány valamennyi gazdálkodó szervezet terveit felülírta. Gyakoriak voltak a beszállítói fennakadások, rengeteg nehézséget okozott a munkaerő megtartása, ami korábban sem volt könnyű, és mindez napjainkig ható likviditási problémákat okoz az ideiglenes segítséget nyújtó hitelmoratórium ellenére. Szabolcs-Szatmár-Beregben rengeteg a kisvállalkozó, és ők nagyon sok bizonytalansággal néznek szembe. Van egy viszonylag erős idegenforgalmi és vendéglátószektor, és ezeket súlyosan érintette a járvány. A falusi boltok megmentési programja pozitív fejlemény, munkát fog adni az építőiparnak, és beruházásokat generál. Olyan helyeken is születnek üzletek, ahol eddig nem volt. Sajnos a gyárakban nálunk sok fertőzött volt, a lakosságot fokozottabban érintette a járvány, mint máshol. Lehetséges, hogy ez összefüggésben van a határ menti elhelyezkedésünkkel, ami egyébként normál helyzetben előnyökkel is járhat. A munkanélküliség aránya ugyanakkor tényleg felszökött, és az utóbbi hónapokban sem javult a helyzet, a munkaerő-kereslet magához térését a gazdaság újraindulásától várjuk. Előremutató változtatásokra is rákényszerültek a cégek, muszáj volt részletesen elemezniük és átgondolniuk a kiadásaikat, a bevételeiket, a készletgazdálkodást, az ügyfélkiszolgálást és a digitalizációt

- magyarázta Pekó László, majd hozzátette, a megye nagyobb visszaesést szenvedett el beruházásokban az országos átlagnál.

Tudok olyan vállalkozásokról – az élelmiszeriparban is –, amelyek kénytelenek voltak elhalasztani beruházásokat. De szerencsére azért van példa az ellenkezőjére is. Fényeslitkén hatalmas logisztikai terminált kezdtek el építeni, ahol a más nyomtávú keleti vasútvonalról rakodnak át, ez Európa legnagyobb ilyen létesítménye lesz. Érdekes módon emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, egy viszonylag alacsony szintről, de a vásárlói szokások átrendeződtek. Ha újraindul a gazdaság, számunkra kitörési pont lehet a megye kiterjedt élelmiszeripara, de a turizmus és a vendéglátás is, amelyek nemcsak a helyi zárlat miatt kerültek nehéz helyzetbe, hanem a külföldiek elmaradása miatt is. Normál helyzetben rengeteg turista érkezik hozzánk Romániából és Ukrajnából is. Nagyon fontos, hogy mielőbb magunk mögött hagyjuk a járványt. Kiemelkedően fontos, hogy haladjon a vakcinázás

- hívta fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A portál kérdésére, miszerint segítene, ha a beoltottak számára meg­nyílnának a szolgáltatók kapui úgy válaszolt, hogy:

Egyelőre érzékeny pont, hogy nagyon sokan vannak, akik beoltatnák magukat, sőt, akár még fizetnének is érte, de nincs elég oltóanyag. Óriási szükség van a nyitásra, azonban ez nagyon érzékeny folyamat, óvatosan kell csinálni, olyan módon, hogy ne okozzon nagy feszültségeket. Sok a bizonytalanság is, például van, akiben az a kérdés merül fel, hogy mi van akkor, ha a kapott oltást külföldön nem ismerik el. Fontos, hogy legyenek megnyugtató európai egyeztetések az alkalmazott szabályokról, és azok világosak, és könnyen értelmezhetők legyenek

- mondta Pekó László.

A lap kitért arra is, mit gondol arról, hogy érdemes volna külön is segíteni a leszakadó régiókat a válságban, a következőket mondta:

Nagyon fontos, hogy a kormányzat regionális fejlesztésekben is gondolkodjon. Szabolcsban eleve alacsonyabb a vásárlóerő, mint másutt, és az ilyen régiókat indokolt külön és nagyobb figyelemmel kezelni a többinél. Ehhez hozzájárulhatnak az Európai Unió kilábalási alapjából majdan érkező pénzek. Van is ilyen regio­nális gondolkodás, épp a héten fognak összeülni hat északkeleti megye és a kormányzat képviselői, hogy együtt átgondoljuk az újraindulást.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabolcs-szatmár-bereg megye

gazdaság

járvány

koronavírus

válság

lemaradó térségek