Ajánlott követni a jogszabályváltozásokat: mutatjuk, hogy lehet idén építkezni

Világgazdaság   
  Megosztom
Ajánlott követni a jogszabályváltozásokat: mutatjuk, hogy lehet idén építkezni

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, különösen sok és átfogó jogszabályváltozással szembesülhettek az építőipar szereplői az idén. A beruházók főleg a parkolószám emelésére fókuszálnak, de az energetikai követelmények területén is számottevő változások történtek, az új építésügyi salátarendeletek az összes fontosabb jogszabályt érintették.

A jogszabályváltozásokat Kurucz Regina építészmérnök, épületenergetikus szakmérnök és Jámbor Attila ügyvéd, az Építési Jog szerkesztője összegezte a portál számára.

Mint írták az idei évtől növekedett a kertvárosias lakóterületi övezetekben a megengedett legnagyobb beépítési sűrűség, a telek legnagyobb beépítettsége 30 százalékról 35-re, a megengedett legnagyobb beépítési magasság 7,5-ről 8 méterre emelkedett, a telek legkisebb zöldfelületi mutatója pedig 50 százalékról 45-re csökkent.

Külön felhívták a figyelmet arra is, hogy az Országos településrendezési és építési követelményekben (OTÉK) meghatározott, az egyes építési övezetekre vonatkozó beépítési paraméterek csak keretszabályok. A nagyobb beépíthetőség alapján csak akkor lehet építkezni, ha azt már a Helyi építési szabályzat (HÉSZ) is tartalmazza. Azokon a településeken, ahol az idén módosul a Helyi építési szabályzat, arra is lehetőség lesz, hogy a műanyag gyeprácsot beszámítsák a zöldfelületbe.

A HÉSZ kiegészítését követően a műanyag gyepráccsal kialakított felületek összterületének legfeljebb 30 százaléka számítható bele a telek előírt zöldfelületébe. A gyeprács tekintetében a képviselő-testület dönthet úgy is, hogy nem számítható be, és akár az OTÉK-ben leírtnál kisebb mértékű zöldfelületbe történő beszámításra is lehetőség van. A beruházók szempontjából talán a legkedvezőtlenebb OTÉK-módosítás, hogy ha egy telken négy vagy több önálló lakó vagy üdülő rendeltetési egységet helyeznek el, lakásonként vagy üdülőnként 1,5 személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani. Ha például egy meglévő négylakásos épületben egy további lakást szeretnénk kialakítani, akkor ahhoz – az általános előírás szerint – további egy parkolóhelyet kellett biztosítani. 2021-től ugyanezen bővítés plusz három személygépkocsi elhelyezését feltételezi

- írja a portál.

Az általános vélekedéstől eltérően azonban ez a követelmény nem jelenik meg automatikusan minden egyes telek esetében, hiszen ezt a paramétert változatlanul elsődlegesen a HÉSZ előírásai határozzák meg

- jegyezte meg Jámbor Attila, jelezve, hogy például ahol a HÉSZ egy parkolót vár el, ott nem kell másfélszer többet kialakítani. Hozzátette, a helyi előírások alkalmazása szempontjából még ennél is bonyolultabb a helyzet, vannak ugyanis olyan helyi rendeletek, amelyeknél még a 2012. augusztus 6-án hatályos OTÉK előírásait kell alkalmazni.

Hogy mire érdemes még figyelni az építkezések során? A cikk folytatásából kiderül. Ide kattintva olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

jogszabály

jogszabályváltozás

világgazdaság

építkezés

építkezők

építőipar

beruházók

parkolószám

energetikai követelmények