Visszaesett a magyar élősertés- és a húsexport: mutatjuk, mire számíthatnak a gazdák

Világgazdaság   
  Megosztom
Visszaesett a magyar élősertés- és a húsexport: mutatjuk, mire számíthatnak a gazdák

A hazai élősertés- és sertéshúsexport mennyisége visszaesett tavaly, miközben az árak jelentősen csökkentek. Az áresés már megjelent a feldolgozói átadási árakban és – az előbbinél jóval kisebb mértékben – a kiskereskedelemben is - számolt be róla a Világgazdaság.

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele tavaly ja­nuár és november között

– írta húspiaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Ahogy a portál írja, a KSH adatai szerint a 32 ezer tonnás kivitel 11 százalékos csökkenés az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez képest. A legnagyobb vevő Románia, Ausztria és Hollandia volt. Mint írják, közülük Romániába sikerült növelni az exportot, ide 1 százalékkal több, míg Ausztriába 22, Hollandiába 30 százalékkal kevesebb sertés került.

Az élősertés-­behozatal 29 százalékkal, 67 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A legnagyobb mennyiségben Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett sertés

- írja a lap.

Hozzátetták, a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2 százalékkal (139 ezer tonnára) csökkent, míg az értéke 5 százalékkal nőtt 2020. január–november között a 2019. január–­novemberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították, a három célpiac közül csak Horvátországba emelkedett a kivitel.

A sertéshúsimport volumene 23 százalékkal (121 ezer tonnára), értéke pedig 11 százalékkal mérséklődött.

Az adatok szerint a sertéshús 61 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Az AKI adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül, hasított, melegsúlyban kilogrammonként 429 forint volt az idén januárban, ami 31 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. (A KSH a minap közölt termelői áras statisztikájában a tavalyi egész évre – élősúlyra vetítve – csupán 1 százalékos árcsökkenés szerepel.)

Mi a helyzet a darabolt áruva?

Ahogy a portál írja, a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára az idei év első hónapjában 27 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 7,8, a sertéscombé 9,4 százalékkal csökkent ugyanekkor. Az Európai Unió húsexportja (friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshús) eközben 19 százalékkal, 5,4 millió tonnára emelkedett 2020-ban.

Hova irányul az export? Hogy alakulnak a sertéspiaci árak uniós szinten? A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

húsexport

élősertés

sertés

sertéshús

export

árak