Fordulat a lakáspiacon: megnőtt a korszerűsítendő lakások iránti keresletet

HelloVidék   
  Megosztom
Fordulat a lakáspiacon: megnőtt a korszerűsítendő lakások iránti keresletet

Bár még csak két hónap telt el az évből, a lakáspiac erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint. Már az adásvételek számában is érezhető az otthonteremtési támogatások hatása - írják a legfrissebb ingatlanelemzésben.

  • Összesen 10 200 használt lakóingatlan adásvételére kerülhetett sor februárban, ami 2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és 9,6 százalékkal több az idén januárra becsült adásvételek számánál.
  • Az otthonteremtési támogatások okozta lakáspiaci lendület februárban már az adásvételek számában is érezhetővé vált. A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt, ami fokozta a korszerűsítendő lakások iránti keresletet.
  • A kereslet továbbra is erős, a mért érdeklődések száma idén februárban 20 százalékkal haladta meg a tavaly februári szintet.

Bár még csak két hónap telt el az évből, a lakáspiac erős évre számíthat a legfrissebb adatok szerint - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből.

Az eladó lakások iránti érdeklődések száma jelentősen, 20 százalékkal növekedett tavaly februárhoz képest. Februárban 10 200 hasznát lakóingatlan cserélhetett gazdát, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Idén januárhoz képest pedig 9,6 százalékos emelkedést jelent.

Lendületes évkezdés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

“A növekedésre utaló adatok nem jelentenek meglepetést, számítani lehetett arra, hogy az állami lakásprogram új elemeinek kedvező hatása hamar megjelenik a piacon. Januárban még az tranzakciók száma 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, februárban viszont már 2 százalékos volt a többlet. A lakáseladásokhoz kötelezően készítendő energiatanúsítványok és az ingatlan.com-on meghirdetett ingatlanok iránti kereslet adatai szerint a felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások száma jelentősen nőtt a forgalomban. A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült mint tavaly februárban.

További élénkülés várható

Az előrejelzések szerint a következő hónapokban még erőteljesebben növekedhet a lakáspiaci forgalom tavalyhoz képest, de ebben a koronavírusnak meghatározó szerepe lehet. Tavaly tavasszal ugyanis a járvány magyarországi megjelenése miatt visszaestek az eladások, ami miatt idén márciusban és áprilisban akár 40-50 százalékkal több adásvételre is sor kerülhet éves összevetésben.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

ingatlaneladás

lakáspiac

hitelfelvétel

otthonteremtés