Pocsék évet zártak a dohánytermelők: megnehezítette a járvány a betakarítási munkálatokat is

MTI   
  Megosztom
Pocsék évet zártak a dohánytermelők: megnehezítette a járvány a betakarítási munkálatokat is

Termésátlagot és termésmennyiséget tekintve is rossz évet zártak 2020-ban a dohánytermelők - mondta a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke.

Bényei Illés az érdekképviselet szokásos éves termelési jelentését ismertetve elmondta, harminc éve nem volt példa ilyen alacsony átlagtermésre. Tavaly egy hektárról átlagosan 1325 kilogramm dohányt takarítottak be a termelők, ez 2018-ban és 2019-ben 1675, illetve 1617 kilogramm volt hektáronként, 2017-ben pedig a kétezret is meghaladta.

Egy évvel ezelőtt 2924 hektárra kötöttek a fermentálók termeltetési szerződést a gazdákkal, a tényleges beültetett és termést adó termőterület - a premizálási rendszer miatt túlültetett területekkel együtt - összesen 3266 hektár volt, ami kevesebb a két évvel ezelőtti 3458 hektárnál.

Az adatok szerint a Virginia-fajtából tavaly 2546 hektáron 3354 tonna termett, Burley 619 hektáron 759 tonna termett. 2019-ben Virginiából 2553 hektáron 4453 tonna, Burley-ból 573 hektáron 1058 tonna termett.

A tavalyi szezonban 666 termelővel kötöttek termeltetési szerződést a feldolgozók, ez negyvenöttel kevesebb a 2019. évi adatnál

- olvasható a jelentésben.

A rossz termés okaként az időjárási körülményeket említette Bényei Illés:

a palántanevelés időszakában a tartós, kemény éjszakai fagyok, a kiültetés során a rendkívüli hideg idő jelentett nehézségeket a gazdáknak, majd az ültetést követően a sok csapadék miatt járhatatlan munkaterületek hátráltatták a munkákat az ültetvényeken. A hosszabb ideig tapasztalható erős szél és a július második felétől kezdődő aszályos időszak egyaránt kedvezőtlenül befolyásolta a dohánylevelek érését.

A Madosz elnöke kitért arra is, a koronavírus-járvány miatt nehezen lehetett megoldani a dohányleveleket kézzel letörő munkások foglalkoztatását, emellett az egész országban jellemző volt a munkások magas munkabérigénye és - a minőséget befolyásoló - rossz munkateljesítménye.

A legnagyobb hazai dohánytermeltető társaság, az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt. közölte, az általuk felvásárolt dohány minősége az átlagnak megfelelő, vagy annál kissé gyengébb volt.

A Madosz összesített adatai szerint az ULT 2020-ban 496 szerződött termelőjétől, 2308 hektárról 3031 tonna dohányt vásárolt fel. A másik ezzel foglalkozó társaság, a Dofer Dohányfermentáló Zrt. 958 hektárról 1083 tonna termést vett meg és 170 termelővel állt szerződéses kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dohány

dohánytermesztés

dohánytermelők

termesztők

gazdaság

munkabér

bérigény

munkateljesítmény