Drága mulatság lehet az otthonteremtés: így kúszik felfelé az építőanyagok ára

HelloVidék   
  Megosztom
Drága mulatság lehet az otthonteremtés: így kúszik felfelé az építőanyagok ára

Egyrészt évek óta nem volt ilyen sok ajánlatkérés az építőanyagokra és építési termékekre. Másrészt januárban az inflációt követve öt-hét százalékos drágulás volt. A fuvardíjak mellett több termék alapanyag-összetevőinek ára is emelkedett.

Évek óta nem volt ilyen sok ajánlatkérés az építőanyagokra és építési termékekre. A felfutás hátterében az otthonteremtési program áll – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke.

A többi között nőtt a kereslet a szerkezetépítő és a hőszigetelő anyagokra, térkövekre, betonelemekre, valamint olyan épületgépészeti termékekre, amelyekkel korszerűsíteni lehet a fűtésrendszereket.

Több olyan intézkedés született, amelyet korábban szorgalmaztunk. Ilyen például a kedvezményes újlakás-áfa, valamint a felújításokhoz járó, vissza nem térítendő támogatás

– mondta Szarka László.

Kiemelte: ezek azontúl, hogy lendületet adhatnak az ágazatnak, fehérítik is a gazdaságot. A lakásfelújításoknál és -korszerűsítéseknél nagyon sokan nem kötnek szerződést a kivitelezővel. Így a közterheket nem fizetik be a költségvetésbe az érintettek, míg a megrendelő írásos dokumentum híján például nehezebben tud reklamálni – egy esetleg alacsonyabb összköltség mellett gyakorlatilag lemond a garanciáról.

A támogatásokhoz azonban muszáj szerződést kötni, így jó irányba változhat ez a gyakorlat: a lakásfelújítások piacán a támogatásért elvárt számlás teljesítés mind az anyagra, mind pedig a munkadíjra vonatkozik.

A felújítási részpiacon elsősorban mikro- és kisvállalkozások dolgoznak, ezek adják az ágazatban tevékenykedők mintegy 95 százalékát. A közepes és nagyobb kivitelező vállalkozások száma 170-200 társaságot jelent – tette hozzá Szarka László.

Így alakult az építőanyagok ára

Januárban az inflációt követve öt-hét százalékos drágulás volt. A fuvardíjak mellett több termék alapanyag-összetevőinek ára is emelkedett. Van olyan hőszigetelő-gyártáshoz használt petrol­kémiai nyersanyagtermék, amely nyolc hónap alatt 75 százalékkal lett drágább a világpiacon. Ezek a hatások Magyarországra is begyűrűznek.

Szarka László kiemelte: a felújítások mellett az újlakás-építések még nem indultak el nagy számban, de előkészítésük megkezdődött. Kedvező esetben a második fél évtől várható ezen a területen intenzívebb felfutás. A koronavírus-járvány és a várt újranyitás időzítése, sebessége ezen a téren is bizonytalanná teszi ugyan a helyzetet, de a második fél évtől már látható lesz, hogyan alakulnak a számok.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

otthonteremtési program

lakásfelújítási támogatás