Figyelem, az őstermelőket is érinti: negyedmillió adózónak kell most kiegészítenie a bevallását

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Figyelem, az őstermelőket is érinti: negyedmillió adózónak kell most kiegészítenie a bevallását

A koronavírus miatt azonban most további magánszemélyeknek is számolniuk kell a szokásostól eltérő adókövetkezményekkel. Sok külföldön munkát vállaló esetében is változhatnak az szja-bevallások.

A NAV által elkészített, várhatóan március 15-én elérhetővé váló SZJA-bevallási tervezeteket mintegy 250 ezer magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában. A koronavírus miatt sok külföldön dolgozó magyarnak és Magyarországon dolgozó külföldinek is megváltozhat az adózási illetősége, ami szintén jelentősen módosíthatja tervezetben szereplő összegeket.

Az SZJA-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak. Egyre jelentősebb azok tábora is, akik – részben az elmúlt évek technológiai lehetőségeinek kihasználása révén – külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek. Nekik szintén ki kell egészíteniük a megajánlott adóbevallási tervezetet.

Fenti magánszemélyek köre összességében körülbelül negyedmillióra tehető, ők azok, akiknek a rendelkezésre álló határidőn belül, legkésőbb május 20-ig pótolniuk kell a szükséges adatokat

– hívta fel a figyelmet Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere.

A COVID-19 miatt sokaknak változhatott az adóügyi illetékessége is

A koronavírus miatt azonban most további magánszemélyeknek is számolniuk kell a szokásostól eltérő adókövetkezményekkel. A korlátozások miatt sok külföldön dolgozó magyar, illetve Magyarországon dolgozó külföldi magánszemély otthonról, a munkáltató országától eltérő országban végzett tavaly munkát a karanténintézkedések bevezetését követően. Amennyiben pedig emiatt a külföldön végzett munka 183 napnál rövidebb időszakra korlátozódott, az adóztatási jog visszakerülhet az adóügyi illetőség országába.

Egy példával élve: ha az Ausztriában, vagy Szlovákiában munkaviszonyban álló személy a tevékenységét a járványidőszak során többségében magyar otthonában, home office-ban végezte, 2020-as jövedelemadóját is Magyarországon kell megfizetnie.

A kiküldetésben dolgozó munkavállalók esetében is előfordulhat, hogy a lezárások miatt a tervezett időszaktól eltérő ideig kellett a munkáltató országán kívül dolgozni. Az ilyen tevékenységet folytató cégeknek mindenképpen javasolt felülvizsgálni az érintett munkavállalók tavalyi magyarországi adókötelezettségét

– tette hozzá Kocziha Andrea.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

nav

adóbevallás

adóbevallás