Lesújtó tények: uniós összehasonlításban így kerestek a magyarok 2020-ban

HelloVidék   
  Megosztom
Lesújtó tények: uniós összehasonlításban így kerestek a magyarok 2020-ban

A Magyarországon gyakran emlegetett bérrobbanással (mely szerint évről évre 10 százalékot meghaladóan nőttek az átlagkeresetek) és a hazai statisztikákkal szemben az uniós statisztikák alapján már nem is olyan kedvező a helyzet Magyarországon. A nem túl hízelgő adatsor következik.

A napokban frissítette tagállami statisztikáját az Eurostat a 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozóan. A nagy bérrobbanás ellenére nincs minek örülni Magyarországon a számok láttán.

Az országos átlagkereset mellett ugyanis a két gyermeket nevelő családok keresete is az egyik legalacsonyabb lett tavaly az unión belül, írja az Mfor az Eurostat 2020-as nettó átlagbérekre vonatkozó tagállami statisztikájának alapján.

Magyarországon 2020-ban az egyedülállók, gyermektelenek átlagos nettó bére 9488 euró volt. Alacsonyabb 1 százalékkal a 2019-esnél - derül ki az adatokból. Ez - akárcsak 2019-ben - a negyedik legalacsonyabb Európában.

A hazavitt bért tekintve a tavalyi pozíciónkról visszaestünk, a friss adatok szerint csak a horvát, a lett, a bolgár és a szlovák dolgozók átlagos nettó bére ér kevesebbet a magyarokénál; és az egy átlagos családra (két szülő, két gyermek) leosztott átlagbérek is 1,5 százalékot csökkentek 2019-hez képest.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

A hazai statisztikák úgy tudtak egyébként nőni az európaival szemben, hogy a hazai adatokat forintban számolják, az európait viszont euróban: előbbi gyengesége 2020-ban rekordokat döntött.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

átlagkereset

eu

eurostat