Tél végéig meg sem áll a munka: bontóvágások kezdődtek a somogyi erdőkben

HelloVidék   
  Megosztom
Tél végéig meg sem áll a munka: bontóvágások kezdődtek a somogyi erdőkben

Kora ősztől tél végéig motorfűrésztől hangosak a somogyi erdők. A Sefag Zrt. Marcali Erdészetének területén bontóvágások zajlanak ezekben a napokban is. A tölgy fűrészrönk a Csurgói Faipari Gyárba kerül, ahol parketta lesz belőle - írta meg a sonline.hu.

A siker titka a jó fűrész és a kellő koncentráció

- mondta Nagy Zoltán, aki már öt éve favágóként dolgozik.

Ahogy a portál írja, a kijelölt erdőrészletekben motorfűrésszel döntik a fákat, majd a gallyazás és darabolás után egy speciális géppel, a kihordó szerelvénnyel szállítják ki a hengeres alapanyagot a rakodókra.

A megjelölt fákat kell kivágni az erdőtömb völggyel ölelt felében. Tízéves üzemtervi ciklusokban dolgozunk, ebből készülnek az éves tervek, erdőmérnökök, az erdészeti hatóság munkatársai a gazdálkodóval egyeztetve jelölik ki azokat az erdőrészleteket, amelyek fái elöregedtek vagy betegek, vagy ahol túl sűrű az állomány és a magoncfák fény- és tápanyagellátását veszélyeztetik

- magyarázza Szabó Tamás, a Sefag Zrt. Marcali Erdészetének igazgatója. Mint mondta a vágások Natura 2000-es területen találhatók, így csak a természetvédelmi szempontokkal összhangban dolgozhatnak.

Tizenháromezer hektárnyi területükön tölgy, cser és gyertyán fafajokat vágnak ki. Bár az erdőgazdasági táj­ra kevésbé jellemző, de a völgyekben, ahol párásabb, hűvösebb a mikroklíma, ott megél a bükk is. Bízunk benne, hogy ez a fafaj a klímaváltozás folyamatainak ellenére megtalálható lesz tíz-húsz év múlva is

- tette hozzá Szabó Tamás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sefag

somogyi erdők

favágás

bontóvágások